Začele so se napovedane stavke javnega sektorja – minister za javno upravo pa v Dubaju?

Vir slike: http://www.mju.gov.si/si/novinarsko_sredisce/novica/article/1328/9328/

Okoli dvesto policistov se je zbralo na Gregorčičevi ulici v Ljubljani z zahtevo, da jim vlada prizna poseben status poklica.

Opremljeni so bili s piščalkami, bobni in trobljami. V znak protesta so si simbolično zatisnili ušesa, češ, če nas vlada ne sliši, smo gluhi tudi mi.

Opremljeni so bili tudi s portreti predstavnikov vlade – na enem je bil Miro Cerar, spodaj pa napis “Nočem vas slišati”.

Prav tako so zatrdili, da je njihovega potrpljenja konec. Nekako nenavadno je zvenel stavek, da ministru za javno upravo, Borisu Koprivnikarju, ne morejo izročiti stavkovnih zahtev, ker je minister (kljub temu, da je bil o stavki obveščen!) službeno v Dubaju.

Policisti so napovedali, da bodo stavko nadaljevali do preklica. Sporočajo, da so v pretekli stavki dosegli dogovor, ki jim je vrnil status, ki si ga zaslužijo. A kaj, ko je vlada lani v okviru odprave plačnih anomalij dvignila plače tudi ostalim pooblaščenim osebam.

Za stavko sta se odločila oba policijska sindikata. Po predvidevanju je v stavko vključenih okoli 9000 zaposlenih v policiji in notranjem ministrstvu.

Na shod pred vladno poslopje  so lahko prišli samo tisti, ki so imeli danes prosto, saj je policijska stavka zakonsko omejena. Kljub stavki morajo opravljati nujna dela, kot so – skrbeti za varnost ljudi, vzdrževati javni red, nadzorovati meje in še številne druge naloge, ki so v korist državljanom.

Kot državljani upamo, da si bo vladajoča struktura čim prej vzela čas in poiskala rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.