Vstopnina za v Logarsko dolino – se spet zapleta?

Foto: www.google.si/maps

Že pred časom smo pisali o tem, da je vstopnina za krajinski park Logarska dolina nezakonita.

Občina Solčava je zaradi tega prevzela skrb za krajinski park in na občinskem svetu sprejela odlok, kako porabiti denar od vstopnine.

http://www.nt-rc.si/radio-celje/od-danes-za-vstop-v-logarsko-dolino-znova-vstopnina/

V omenjenem odloku smo tedaj lahko prebrali:

“Omenjeni odlok je pravna listina, ki bo služila kot podlaga za zaračunavanje vstopnine v ta izjemni park. Občina odloka doslej še ni mogla sprejeti, saj je čakala na eno od usklajevanj z ministrstvom za okolje in prostor, ki je bilo prejšnji teden.”

Ker pa so že tedaj imeli nekateri pomisleke, da odlok nima pravne podlage, je prevladalo mnenje županje:

“V javnosti se pojavljajo pomisleki, da občina za zaračunavanje vstopnine, zadostne pravne podlage nima. Županja  Katarina Prelesnik meni, da je občina to pravico obdržala že od leta 1999.”

Pa se je spet zapletlo – Ministrstvo za okolje in prostor je namreč pred časom občino pozvalo k razveljavitvi odloka.

V zahtevi je bilo še navedeno, da če občina tega ne bo spoštovala, bo ministrstvo začelo postopek pred ustavnim sodiščem.

Kljub temu, da so na Občini Solčava prepričani, da je vstopnina zakonita in da je v celoti namenjena vzdrževanju infrastrukture – so se odločili, da bodo odlok ministrstva spoštovali.

Kako bodo zadeve uredili se pa še ne ve, saj imajo za to šest mesecev časa.

Mi pa ob tem dodajamo:

– ali na ministrstvu vedo, da se Občina Solčava, ki upravlja s krajinskim parkom Logarska dolina nenehno srečuje z vetrolomi in drugimi naravnimi pojavi?

– ali ministrstvo pomaga odpravljati posledice teh neurij in koliko finančno pomaga država?

– vstopnina je namenjena prav odpravljanju posledic neurij in vzdrževanju krajinskega parka – bo sedaj država poskrbela za to delo?

Ker nekako ne zaupamo, da bi bila država boljši gospodar kot pa so prebivalci, ki živijo in dihajo s krajinskim parkom, močno dvomimo v zahteve ministrstva.

Kot občani, ki nam je mar za okolje, si želimo čimprejšnje rešitve – ne pa groženj ministrstva z ustavno presojo.

Veliko bolj prav se nam zdi, da bi našli skupno rešitev in pomagali Občini Solčava, da bi bila končno zakonito upravičena do pobiranja vstopnine.

Saj si želimo ohraniti lepote Logarske doline, ali ne?