Skupina poslancev in poslank Slovenske demokratske stranke je v parlamentarno proceduro vložila »PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O PREDLOGU SKLEPA O PRIZNANJU NEODVISNOSTI IN SUVERENOSTI DRŽAVE PALESTINA«.

Vlada Republike Slovenije je na svoji 105. redni seji dne 30. maja 2024 določila besedilo Predloga sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Državne Palestina in ga posredovala v sprejem Državnemu zboru Republike Slovenije. S takšnim sklepom Vlada Republike Slovenije daje napačen signal, in sicer predstavlja nagrado terorističnemu gibanju Hamas za teroristični napad na Izrael.

Sedaj ni pravi trenutek, da podpremo Palestino, tudi zato ker kot taka ne obstaja z legitimnim vodstvom. Že skoraj dve desetletji bo, odkar so imeli zadnje volitve. Državo namreč vodi teroristična organizacija Hamas, ki je tudi spodbudila zadnjo vojno. Rešitev dveh držav je blokirala palestinska stran, zato je potrebno poudariti, da če bi Republika Slovenija v tem trenutku priznala Palestino, bi priznala, legitimirala in opravičila vsa teroristična dejanja Hamasa. Palestina mora izvoliti novo demokratično legitimno vodstvo, ki bo sogovornik na pogajanjih, če bo izpolnjen določen pogoj – priznanje izraelske države. Sedaj imajo namreč napisano, da je potrebno državo Izrael uničiti.

Zeev Boker, aktualni veleposlanik Izraela na Malti in tudi veleposlanik Izraela v Sloveniji, je po katastrofalnih poplavah, ki so avgusta lani prizadele Republiko Slovenijo izpostavil, da je bil Izrael edina država zunaj Evrope, ki je vojaško pomagala Sloveniji. Priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države bi škodovalo interesom Republike Slovenije. Republika Slovenija je članica Varnostnega sveta Združenih narodov na predlog naših zaveznikov iz zveze NATO in Evropske unije. Slovenija v Varnostnem svetu Združenih narodov predstavlja vzhodnoevropsko skupino, ne pa neuvrščenih, bodisi Karibov bodisi arabskih držav. S takšnim dejanjem se dela Republiki Sloveniji dolgoročna škoda. Edini, ki bo pozdravil to dejanje, bo teroristična organizacija Hamas.

Poslanci SDS menijo, da imajo slovenski volivci in volivke vso pravico odločiti o tako pomembni temi, kot je zunanjepolitično vprašanje, ki bo imelo dolgoročne posledice za Republiko Slovenijo. Gre tudi za vprašanje zagotavljanja varnosti, o katerem bi morala Republika Slovenija doseči soglasje s svojimi zavezniki iz zveze NATO in Evropske unije.

Celotno besedilo predloga za posvetovalni referendum je na voljo TUKAJ.

 

 

Spletno uredništvo