Vlada bo Hrvaški posodila cepivo!

Foto: pixabay.com

Vlada je na dopisni seji odzove na prošnjo Hrvaške, ki ji zaradi povečanega interesa državljanov, da bi se cepili, primanjkuje cepiv.

Takole pišejo:

“Vlada je na dopisni seji odločila, da se za namen humanitarne pomoči ob epidemiji nalezljive bolezni COVID-19, na podlagi zaprosila Republike Hrvaške za posojo 40.000 odmerkov cepiva proti COVID-19 Comirnaty, proizvajalca BioNTech/Pfizer), posoja cepivo Republiki Hrvaški v količini 40.950 odmerkov. Republika Hrvaška namreč v zadnjem času beleži velik porast interesa za cepljenje.”

Ministrstvo za zdravje je za izvedbo te humanitarne akcije pooblastilo Nacionalni inštitut za javno zdravje Slovenije.

Minister za zdravje pa ima nalogo, da podpiše pogodbeno dokumentacijo med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Prav tako pa tudi podpis najave donacije proizvajalcu cepiva, družbi BioNTech/Pfizer.

Takole pojasnjujejo:

“Vlada je pooblastila ministra, pristojnega za zdravje, za podpis pogodbene dokumentacije med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško ter Nacionalni inštitut za javno zdravje cepivo pripravi za prevoz in ga izroči prevzemniku, ki ga določi in pošlje v Republiko Slovenijo pristojno ministrstvo Republike Hrvaške. Prav tako Nacionalni inštitut za javno zdravje poskrbi za vse aktivnosti v zvezi logistiko, vključno z dogovarjanjem z izbranim veletrgovcem z zdravili glede prevzema cepiva ob povratni donaciji, po potrebi pa tudi za ureditev vseh administrativnih postopkov, povezanih z logistično izvedbo pomoči.”