Višja minimalna plača?

Predlog ministrice Anje Kopač Mrak, da se minimalna plača zviša za 4,7 odstotka, je naletel na različne odzive. Delodajalce je neprijetno presenetil, čeprav je ministrica prepričana, da si gospodarstvo takšen strošek lahko privošči. Predlog bo zdaj romal v usklajevanje, ekonomsko-socialni svet naj bi ga obravnaval ta petek.

Je pa predlog ministrice Kopač Mrakove za dvig minimalne plače presenetil tudi finančno ministrico Matejo Vraničar Irman. Po koalicijskem vrhu je dejala, da pričakuje argumentirane temelje za takšen predlog. Ob tem je dodala še, da so številke, ki bi utemeljevale nepričakovani dvig minimalne plače, mnogo nižje od predloga.

Odzvala se je tudi vodja poslancev SMC – Simona Kustec Lipicer, ki je bila precej ostra glede predloga Anje Kopač Mrak. Zdi se ji povsem nesprejemljivo, da je poslanska skupina SMC za namere ministrice izvedela iz medijev. Kljub temu bodo o pobudi razpravljali, čeprav se Kustec Lipicerjevi zdi, da to ne bo rešilo osnovnega problema – to je prevelikega števila prejemnikov minimalne plače.

Najbrž se bo, glede predloga za dvig minimalne plače, odprla še kakšna polemika,saj so nekateri že dejali, da bi moral biti dvig večji; medtem pa drugi opozarjajo, da bi dvig  za nekatere manjše delodajalce lahko bil usoden v luči poslovanja.