V Švici Garnbretova do zmage, Markovičeva in Škofic druga

Janja Garnbert, Domen Škofic in Mina Markovič. Foto: PZS, Luka Fonda

Letošnja sezona svetovnega pokala v športnem plezanju je bila za slovensko reprezentanco izredno uspešna. Planinska zveza Slovenije poroča o uspehu treh slovenskih finalistov, ki so si priborili stopničke.

Na uvodni preizkušnji v švicarskem Villarsu so se v finalu najprej pomerili fantje. Skrajšan dovoljeni čas plezanja ni oviral našega Domna Škofica, ki se je uspel povzpeti do 37. oprimka in tako zasesti odlično drugo mesto. Zmagovalno stopničko je osvojil Francoz Romain Desgranges. Škofic se je v polfinalu zavihtel na mejno osmo mesto v finalni osmerici, nato pa si uspel priboriti odlično srebrno odličje. Preostali trije Slovenci, Jernej Kruder, Martin Bergant in Milan Preskar so obtičali v kvalifikacijah.

V ženski konkurenci je v polfinalu Janja Garnbret dosegla tretji, Mina Markovič pa peti dosežek, s čimer sta si pridobili vstopnici za finale, kjer je bilo veselje dvojno. Janja si je vztrajno in s hitrim plezanjem do vrha priplezala dovolj čas za zaključni skok in zmagovalne stopničke. Markovičeva je bila za las slabša, saj se na zadnjem oprimku ni obdržala, kljub temu pa dosegla mesto evropske podprvakinje. V polfinale sta se prebili še Vita Lukan in Urška Repušič, ki sta zasedli 15. oziroma 17. mesto. Mia Krampl je obtičala v kvalifikacijah.