V BRASLOVČAH JE POTEKALA ŽE 21. TRADICIONALNA SALAMIADA, NAJBOLJŠA SALAMA PA JE IZ ČEMŠENIKA NAD ZAGORJEM

Foto Savinjska TV

V Domu Kulture v Braslovčah je v soboto, 22. aprila 2017, potekala že 21. tradicionalna salamiada. Dogodek je pripravilo Turistično društvo Braslovče, ki to prireditev pripravlja že enaindvajset let, v sodelovanju z lokalno skupnostjo, lovsko družino in Društvom podeželskih žena.

Ocenjevanje salam na slovenskem poteka tako na lokalni kot tudi na regionalni in državni ravni, poteka pa po Pravilniku o ocenjevanju domačih salam Zveze salamarjev Slovenije.

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik Turističnega društva Branko Ribizel, ki je pojasnil, da se je letos na salamijado prijavilo 40 izdelovalcev salam. Dogodek so popestrili Navihani muzikanti. Obiskovalci so ob okušanjem salam ugibali dolžino salame velikanke, ki jo je izdelal Jure Užmah iz Griž. Salama meri v dolžino 2335 milimetrov, njeni dolžini pa se je najbolj uspelo približati Dragu Gaberšku iz Dobriča, ki je le za milimeter zgrešil natančno dolžino in tako postal dobitnik salame velikanke.

Salame je ocenjevala šest članska ocenjevalna komisija pod vodstvom Janeza Šumaka, ki je s pomočjo računalniškega programa Zveze salamarjev Slovenije, katerega namen je zaščititi blagovno znamko- Slovenska domača salama, ocenila 40 salam. Ocenjevali so zunanji videz, vonj, prerez in okus.

Najboljši štirje, foto Občina Braslovče

Največje število točk je prejela salama Grete Režun iz Čemšenika nad Zagorjem, ki je pred desetimi leti zmagala tudi na državni salamiadi, takrat v organizaciji TD Braslovče. Drugo mesto je zasedla salama gostišča Felicijan iz Sevnice, tretje mesto salama Fanike Novak iz Čemšenika in četrto salama Martina Završnika iz Letuša.

Zmagovalna četverica se je tako uvrstila na državno salamiado, ki bo 13. maja v Straži pri Novem mestu, kjer se bodo potegovali za naslov najboljše slovenske salame.