Uporaba mobilnega telefona med vožnjo? NE, lahko počaka!

Foto: Pixabay

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo v prometu negativno vpliva na ravnanje voznikov in udeležencev, hkrati pa povečuje tveganje za nastanek prometnih nesreč, so prepričani na Agenciji za varnost prometa.

V obdobju zadnjih let naj bi se po različnih raziskavah uporaba mobilnih telefonov v prometu povečala. Prav tako se njegova uporaba spreminja z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje v družabnih omrežjih. Pri uporabi mobilnih telefonov v prometu je še posebno izpostavljena mlajša generacija ter tudi vozniki srednje starosti.

Tudi pri Policiji opozarjajo, da je telefoniranje med vožnjo med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša zbranost voznika, zaradi česar se lahko spregleda pomembno prometno signalizacijo ter posledično prepočasi odzove na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine pa lahko privedejo do hudih prometnih nesreč.

“Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost, da boste imeli prometno nezgodo štirikrat večja,” opozarjajo pri Policiji.

V dvournem nadzoru nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo je bilo zaznanih kar 122 kršitev

V nadzoru nad spoštovanjem pravil o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo v cestnem prometu, ki so ga policisti na območju Policijske uprave (PU) Celje izvajali v sredo, 23. avgusta, je bilo zaznanih 122 kršitev.

Sto voznikov je zaradi uporabe telefonov med vožnjo dobilo plačilne naloge. Pet tujcev je globo poravnalo takoj, sedemnajstim voznikom pa so bila izrečena opozorila.

Kot sporočajo iz PU Celje, se žal še vedno premalo voznikov zaveda, da je telefoniranje med vožnjo nevarno, saj vpliva na voznika enako kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem sporočil voznik na vozišče gleda štirikrat manj časa kot pri normalni vožnji, zaradi česar se pozornost močno zmanjša, hkrati pa se poveča možnost za povzročitev prometnih nesreč.

Zato policisti ponovno svarijo, da med vožnjo nikar ne telefonirajte, ne pišite sporočil in ne brskajte po spletu.