Bolnišnica Topolšica, Foto: arhiv Bolnišnice Topolšica

Finančne težave Bolnišnice Topolšica

V Bolnišnici Topolšica, ki se je po energetski sanaciji in obnovi bolnišnične stavbe znašla v likvidnostnih težavah, so danes ponovno ostali brez plač.

V mesecu aprilu je imela bolnišnica zaradi več izvršb izvajalcev energetske sanacije ter dobaviteljev materiala in zdravil blokiran račun. Takrat je eden izmed večjih upnikov (glavni izvajalec energetske sanacije), podjetje Esotech, d.d., umaknil izvršbo, kar je omogočilo izplačilo neto plač, ne pa tudi prispevkov. Kasneje je bolnišnica prispevke poplačala iz lastnih sredstev.

 

 Višina cene sanacije je postopoma naraščala

Zaenkrat so bile rešitve bolj kratkoročne narave, poiskati pa bo potrebno tudi dolgoročno rešitev za premostitev finančnih težav in poiskati odgovorne za nastanek 8,5 milijona evrov vredne sanacije, saj naj bi po neuradnih informacijah prvotna finančna konstrukcija znašala okoli 2 milijona evrov, kasneje je iz 5,4 milijona evrov cena zrasla na vrtoglavih 8,5 milijona evrov.

 

Pripojitev k Splošni bolnišnici Celje

V sklopu regijskega obiska vlade v Savinjski regiji je včeraj Bolnišnico Topolšica obiskala ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc. Na srečanju z vodstvom zavoda je predstavila načrt za reševanje finančnih težav bolnišnice.

“Na sestanku z vodstvom bolnišnice smo se dogovorili za kratkoročno rešitev finančnih težav zavoda. Ministrstvo za zdravje bo zagotovilo sredstva v višini slabih 700 tisoč evrov za poplačilo plač zaposlenim in za poplačilo izvršb. Hkrati smo se dogovorili, da začnemo s postopki za dolgoročno rešitev poslovanja zavoda. To pomeni podroben finančni pregled stanja in načrt dolgoročne finančne sanacije. Poslovanje in zagotavljanje kakovostnih storitev za paciente bo zagotovljeno s pripojitvijo Bolnišnice Topolšica k Splošni bolnišnici Celje. S tem bomo dolgoročno zagotovili opravljanje zdravstvenih storitev, pri čemer se bomo o programih dogovorili skupaj z bolnišnico,” je v izjavi za javnost poudarila ministrica Milojka Kolar Celarc in dodala, da Bolnišnice Topolšica ne ukinjajo.

 

“Če bi razmišljala o ukinitvi bolnišnice, ne bi odobrila nabave novih rentgenskih aparatov v vrednosti pol milijona evrov. Bolnišnica Topolšica ostaja in bo še naprej zagotavljala kakovostno zdravstveno oskrbo in zaposlitve.”

 

Sum storitve kaznivega dejanja

Milojka Kolar Celarc je organom pregona naznanila sum storitve kaznivega dejanja pri poslovanju Bolnišnice Topolšica, predvsem v zvezi z investicijo bolnišnice in dolgoročnim zadolževanjem brez soglasja. Ob koncu seje Državnega zbora pa je naznanila, da so v podatkih revidiranih pogodb našli kršitve.

Ministrica je že opravila razgovore tako z vodstvom bolnišnice kot tudi določenimi predstavniki sveta zavoda. Za jutri je predvidena seja sveta Bolnišnice Topolšica, na kateri bodo člani poleg ostalih zadev obravnavali tudi finančni načrt za leto 2017 ter odločali o odprodaji nepotrebnega premoženja bolnišnice.