Socialni genocid?

Foto: pixabay.com

V medijih smo zasledili, da CSD revnim upokojencem svetujejo, naj od otrok zahtevajo svoje preživljanje.

Na ta podatek se je odzvala dekanja Fakultete za socialno delo v Ljubljani, dr. Vesna Leskošek:

“Prisiljevanje starostnikov, da morajo zdaj od otrok zahtevati sklenitev izvršljivega notarskega zapisa za preživljanje, je eden od najbolj zgrešenih in dobesedno zlonamernih ukrepov!”

Pa poglejmo, kako lahko tako imenovani varstveni dodatek dobi upokojenec ali upokojenka:

– ker je postal ta dodatek socialna pravica, se preverja vse njihovo premoženje (kar seveda močno zmanjša možnost pridobitve tega dodatka).

– in najbolj sporna, nehumana poteza naše države – pred odobritvijo morajo upokojenci na CSD prinesti notarsko overjeno pogodbo s kakšnim zneskom bodo njihovi otroci mesečno financirali svoje starše. Če otroci tega finančno ne zmorejo, morajo svojo nezmožnost dokazovati s celim kupom dokazil, ki to potrjujejo.

Torej – več tisoč upokojencev se je leta 2012 prostovoljno odpovedalo temu dodatku, ker so se bali, da bi s prejemanjem dodatka, po smrti, obremenili svoje otroke.

Zdaj sistem od njih zahteva, da otroke zavežejo k vsakomesečni finančni pomoči!

Vedno več ljudi opozarja, da je sistem, ki trenutno vlada, neučinkovit, prezapleten in revnim tudi močno škodljiv.

Bedne pokojnine in socialne stiske niso posledica krize ampak so odraz zgrešene politike!

Sem lahko prištejemo še nespametno socialno politiko in dobimo tisoče lačnih upokojencev, ki se svoje revnosti sramujejo, čeprav niso nič krivi.

Da se vrnemo k varstvenemu dodatku – ukrep, da morajo otroci mesečno plačevati svojim staršem, je klofuta in ponižanje srednje generacije.

Dr. Vesna Leskošek:

Mislim, da je to eden najbolj zgrešenih in prav zlonamernih ukrepov. To se mi zdi zlobna, grda manipulacija, ki je namenjena predvsem poniževanju srednje generacije in vzbujanju slabe vesti. Pa seveda predvidljivemu izidu: kdo pa bo pred svojimi straši podpisal, da se odpoveduje skrbi zanje, kljub temu, da jih ima rad in jim veliko pomaga? To so res grde, zlobne stvari! Otroci staršem dajo zelo veliko, če jim le lahko, dajejo jim nego, ogromno pomoči v dobrinah, delu, v finančnem smislu pa jim dajo toliko kot pač lahko. In postavljati srednjo generacijo pred izbiro, pomagati svojim otrokom ali svojim staršem, je zlonamerno in grdo. Tudi zato, ker sistem sili otroke, da morajo pomagati vse do praga svoje revščine. To je “porevščenje” srednje generacije!”

Več lahko preberete TUKAJ!