Skrb za migrante je vsake toliko lahko tudi izvrstna priložnost za dober biznis. Primer picerije, ki migrantom dostavlja hrano, je le vrh ledene gore stroškov, ki jih plačujete za širjenje leve volilne baze. 

Po podatkih iz spletnega portala Erar prikazujejo, da je Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov doslej Gostilni in piceriji Nibi, Sebina Bašić s.p., nakazal neverjetnih 5.387.714,31 evrov sredstev, domnevno za dostavo hrane oz. pic migrantom.

Drugi ponudnik prehrane za migrante je podjetje Sovita d. o. o. , ki opravlja dejavnost restavracij oz. nekakšnih javnih menz v restavraciji GZS, restavraciji Klinika Golnik in restavraciji Telekom Slovenije.

Nakazila eksplodirala, ko je oblast prevzela Golobova vlada

Pri tem je zanimivo, da so mesečna nakazila omenjeni piceriji dobesedno eksplodirala točno takrat, ko je vlado prevzela koalicija Roberta Goloba. Že kar junija 2022 jim je bilo nakazanih 264.456,89 evrov, absolutni rekord pa je sledil avgusta 2022, ko je bilo piceriji nakazanih kar 340.193,31 evrov. Malce nenavadno je, da tako velik del naročil Urada prevzame ena sama picerija. Namen nakazila je bil pri nekaterih nakazilih knjižen pod konto “begunci iz Ukrajine”, a je nato po letu 2022 izginil, namen nakazila pa je bil le lakonski opis “plačilo storitev”.

Podjetje je doslej od države prejelo skoraj 6 milijonov evrov sredstev – večino od Urada za oskrbo in integracijo migrantov, drugi večji plačniki so bili še Ministrstvo za notranje zadeve (386.441,38 EUR), Zavod za zaposlovanje (42.213,80 EUR) in ZZZS (38.667,53 EUR)

Je urad 5 milijonov nakazal družini Stojanović iz južnovzhodne Srbije ali Sebini Bešić s.p.?

Pogled na domači stran gostilne Nibi razkrije, da v resnici ne gre za picerijo, ampak tudi za gostilno. Na domači strani bolj od pic promovirajo “dobrote iz žara”.

“Smo družina Stojanović in prihajamo iz južnovzhodne Srbije, iz Leskovca. Pripravljamo jedi našega rodnega kraja po receptih naših babic, ki so polni tradicije, ljubezni in predanosti, da je vsak obrok, ki ga izdamo, nekaj posebnega. Naša kuhinja temelji na pripravi mesa in rib na odprtem žaru na oglje, kar hrani doda poseben priokus. Stremimo k temu, da se naša ljubezen do žara čuti na vsakem krožniku. Na koncu koncev gre ljubezen skozi želodec.”

Pod domačo stranjo je zapisano ime gostilne: GOSTILNA NIBI’S, STOJANOVIĆ d.o.o., Sinja Gorica 109, 1360 Vrhnika, Slovenija. Se pravi gre za isti naslov, kjer naj bi bila Gostilna in picerija Nibi Sebina Bašić s.p. Ni videti, da bi šlo za dve različni pravni entiteti, saj je naslov isti, pa tudi v preteklosti so se na video platformi YouTube hvalili s picami:

Videti je, da je kar nekaj nejasnosti v zvezi z omenjeno gostinsko ustanovo. Vlada je denar nakazovala Piceriji Nibi, katere lastnica je Sebina Bašić, ki ima tam svoj s. p., a na domači strani piše, da gre za gostilno, ki ponuja jedi iz žara, lastniki pa naj bi bili “družina Stefanović in Srbije”.

 

Postavlja se torej vprašanje, kako je ta ustanova (z očitno nerazjasnjenim lastništvom) prišla do tako donosnega posla z državo?

Drugo vprašanje je, kakšen je bil način izbire ponudnikov dostave hrane za migrante. Je bil izveden javni razpis? So iskali picerijo? So iskali specifično picerijo? So iskali jedi iz žara? Kaj je picerijo Nibi naredilo tako privlačno, da ji je vladni urad začel deliti milijone evrov za pice? Gre v resnici za picerijo?

 

 

 

Spletno uredništvo