Poslanska skupina SDS je na današnji nujni seji Odbora za gospodarstvo predstavila svoja stališča k izboljšanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in poslovnega okolja.

Poslanec Franc Breznik je predstavil zaskrbljujoče trende v slovenskih gospodarskih kazalcih.

Slovenija je v marcu 2024 izvozila za 5,1 milijarde evrov blaga, kar je za 2,1 % manj kot v marcu 2023. Še bolj zaskrbljujoče je zmanjšanje uvoza za 6,1 %, na nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov. Breznik je izpostavil, da SDS že od leta 2022 opaža zaskrbljujoč trend, ki ga povezuje z vlado Roberta Goloba, ki je zaznamovana z drastičnim padcem storitev in proizvodnje.

OECD uvršča Slovenijo med države z najvišjo obremenitvijo plač, kar negativno vpliva na konkurenčnost. Breznik je opozoril, da je davčni primež v Sloveniji za leto 2023 precej višji od povprečja držav članic OECD, še posebej za posameznike brez otrok. Slovenija se uvršča med države z najvišjim deležem prispevkov delavca v stroških dela, kar močno obremenjuje zaposlene in delodajalce.

Na seji je Breznik predstavil tudi konkretne primere iz gospodarstva. Omenil je podjetje na Koroškem, ki zaradi stavk na upravnih enotah ne more pridobiti gradbenih dovoljenj, kar vpliva na realizacijo projektov in posledično na zaposlitev več kot šestdesetih delavcev. Poudaril je, da tovrstne težave ne vplivajo le na administrativne postopke, temveč imajo globoke posledice za slovensko gospodarstvo.

Breznik je zaključil, da Slovenija potrebuje hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti. SDS predlaga znižanje davčnega primeža, zmanjšanje administrativnih ovir in prilagoditev zakonodaje, ki bi omogočila večjo fleksibilnost in prilagodljivost slovenskih podjetij na trgu.

V Slovenski demokratski stranki vlado pozivajo, da nemudoma ukrepa in skupaj s strokovno javnostjo pripravi rešitve, ki bodo izboljšale konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

 

 

Spletno uredništvo