Se je res že začelo – bo Velenje sprejelo prve družine iz Turčije in kaj si o tem mislijo občani?

Foto: google.com/maps (TIGR)

O integracijski hiši v Velenju smo pisali že pred meseci – zdaj je menda presenetil dopis vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov, ki županu Kontiču sporoča, da bodo v omenjeno hišo naselili 3 družine z 19 osebami.

Prvi dve družini prispeta 25. septembra in bosta šteli 12 oseb; mesec za tem pa še družina s sedmimi člani.

Če malo razmislimo – tri slovenske družine so največkrat do 12 oseb – že tu se pokaže razlika v mentaliteti prišlekov. Pa s tem ne mislimo nič slabega – le sprašujemo se, če ne bi tudi naši državljani imeli več otrok, če bi država poskrbela tako dobro za naše družine, kot bo to storila sedaj za prišleke.

Vrnimo se k trem družinam, ki sedaj prihajajo v Velenje – čeprav to niso osebe z mednarodno zaščito (skladno z azilsko zakonodajo), jim je Slovenija izdala potrdilo za stalno prebivanje.

Mi se sprašujemo – zakaj? Na čigavo “čast” in željo?

Stalno bivanje tem družinam avtomatsko omogoča:

– pravice iz zdravstvenega varstva;

– pravice iz socialnega varstva;

– šolanje v skladu z našo zakonodajo;

– nadaljnjo izobraževanje v skladu z našo zakonodajo;

– zaposlitev, ki mora biti identična kot za naše državljane.

Razlika je morda samo ta, da si morajo naši zaposleni sami urediti in plačevati stanovanja. Da morajo sami poskrbeti za hrano, higienske pripomočke in podobno. Da morajo mesečno plačevati stanarine, elektriko, komunalo in podobno. Za omenjene tri družine pa bo vse te stroške nosila država.

S prihodom teh treh družin pa se omenjena problematika ne zaključi, saj je velenjski župan Bojan Kontič povedal, da so na seji mestnega sveta sprejeli sklep, da lahko v Velenju namestijo 30 takšnih družin!

Župan je še dejal, da prihajajo družine iz Turčije in da večjih težav pri njihovi namestitvi ne pričakuje.

Se morda še kdo od vas sprašuje zakaj se nam to dogaja? Poleg ilegalnih prestopnikov meje, bomo sedaj uvažali še sirske družine iz Turčije?

Odzivov občanov v tem trenutku še nismo zaznali – najbrž zato, ker še ne vedo, kaj se jim “plete” za hrbtom.

Če ste prebrali omenjeni članek, se lahko obvestite med seboj – tako boste vsaj vedeli, kaj vam občinska oblast pripravlja v naslednjih mesecih.

Pa srečno, Velenje!