Se bo septembra začela graditi največja žaga v Sloveniji?

Foto: https://www.bsw.co.uk/gallery

V medijih smo danes zasledili novico, da naj bi se v Sloveniji septembra začela gradnja največje žage. To naj bi gradilo družinsko podjetje BSW iz Škotske.

40 -milijonska investicija naj bi prinesla kar 170 novih delovnih mest. Gradilo bi se na Gomilskem, v občini Braslovče.

Več o tej investiciji bodo predstavniki podjetja BSW povedali prihodnji torek, ko bodo tudi predstavili revitalizacijo proizvodnega kompleksa in povedali kakšen je namen te investicije.

Predstavitev bo potekala  skupaj z lokalnimi predstavniki, prisotni pa bodo tudi slovenski gospodarstveniki in vladni predstavniki.

Prejeto okoljsko poročilo kaže, da je izvedba projekta mogoča. Nova žaga bo manj hrupna. Strukturo hloda bodo določili z rentgenskim skenerjem in bo zato izkoriščenost lesa kar 95 odstotna. Trenutno je zgolj 65 odstotna.

Prav tako predvidevajo, da bi na trg prišle tudi dodatne količine lesa, ki so v lasti zasebnikov in ki se danes ne izkoriščajo dovolj.

Se je pa menda že začelo zapletati in oteževati okoliščine, pri pridobivanju soglasij. Po poročanju medijev, naj bi imelo pripombe ministrstvo za zdravje – lesnopredelovalni center naj bi imel škodljive vplive na zdravje ljudi.

Mi se ob tem sprašujemo:

– kako je mogoče, da je lakirnica v Hočah manj škodljiva?

– kako je mogoče, da je zbiranje nevarnih odpadkov na Vrhniki manj škodljivo?

– kako je mogoče, da so odhodi vseh otroških kirurgov manj škodljivi?

– zakaj se ministrstvo za zdravje vtika v gospodarstvo, ne poskrbi pa za svoje dolžnosti – to je skrb za bolnike in ogrožene občane, ki dokazano živijo na onesnaženem področju (požar v Kemisu)?

O tej temi bomo še pisali, saj bomo skrbno spremljali, kako bodo zainteresirani napredovali v nameri izgraditi največjo žago v Sloveniji.

Foto: https://www.bsw.co.uk/gallery