Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke SDS je bila izvoljena na mesto enega od desetih podpredsednikov največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP). Kot je napovedala, bo predstavljala “jasno konservativno krilo EPP”.

Vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu je postal dosedanji vodja Manfred Weber. Omenjeno skupino pa popolneje tudi 5 evropskih poslancev iz Slovenije.

Njegovo izvolitev je omogočilo kar 161 od 169 veljavno oddanih glasov – 188 poslancev sicer šteje omenjena politična skupina.

EPP po nedavnih evropskih volitvah EPP ostaja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, zaradi tega je tudi v najboljšem položaju glede pogajanj s preostalimi političnimi skupinami.

Evropski poslankiomani Tomc se je uspelo uvrstiti med 10 podpredsednikov in podpredsednic EPP. Za svojo izvolitev je prejela 141 od 170 veljavno oddanih glasov.

Ob tem je povedala :“Zelo sem vesela tega rezultata in zaupanja celotne poslanske skupine”.
Za evropsko poslanko je bila izvoljena leta 2014. Izmed vseh kandidatov za slovenske evropske poslance je na tokratnih evropskih volitvah prejela največ preferenčnih glasov.
Rezultat glasovanja je po besedah Tomčeve pokazal, da ima izjemno podporo. Po navedbah za STA je Tomčeva povedala po glasovanju v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju:
“To je tudi zato, ker sem v svojem govoru – pa tudi sicer kolegi poznajo moje delovanje – zelo jasno povedala, da želim, da EPP ostane na tisti strani, kjer so ji volivci namenili največ glasov, in da bom jasno konservativno krilo Evropske ljudske stranke” .
Spletno uredništvo