Več zavezniških držav, vključno z ZDA, je že priznalo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselilo svoja veleposlaništva. Pred dnevi je namero o tem izrazila Nizozemska. Slovenija bi se lahko pridružila tej skupini držav in s tem izrazila svojo zavezanost k reševanju konfliktov na podlagi realnih dejstev.

Poslanec Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s selitvijo veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Celotno poslansko pobudo objavljamo spodaj:

Selitev slovenskega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je skladna z izraelskim temeljnim zakonom “Jeruzalem, glavno mesto Izraela” (1980), ki uradno določa Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Izhajajoč iz spoštovanja suverene odločitve Izraela in pravice do samoodločbe njegovih državljanov glede glavnega mesta, selitev veleposlaništva pomeni uskladitev diplomatskih odnosov Slovenije z Izraelom z uveljavljenim pravnim in političnim redom države gostiteljice.

S to odločitvijo bi Slovenija okrepila dvostranske odnose z Izraelom ter izkazala spoštovanje do izraelske kulture, zgodovine, identitete in zakonodaje. S tem bi Slovenija izrazila podporo izraelski samostojnosti, suverenosti in samoodločbi. Poleg okrepitve diplomatskih vezi bi ta odločitev prispevala tudi k spodbuditvi večje gospodarske, tehnološke in kulturne izmenjave med državama. Slovenija sledi mednarodnim pravnim normam in suvereni pravici narodov, da določijo svoja glavna mesta.

Predlog, da Slovenija prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in preseli svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem temelji na več dejavnikih:

Priznanje realnosti: V Jeruzalemu ima že od leta 1948 sedež izraelska vlada. V njem se nahajajo ključne državne institucije, kot so predsedniška rezidenca, parlament (Knesset) in vrhovno sodišče. Priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela bi bilo zgolj formalno priznanje obstoječe realnosti.

Podpora mirovnemu procesu: Preselitev veleposlaništva in priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela bi lahko spodbudila nov zagon v mirovnem procesu med Izraelci in Palestinci. Jasno določanje statusa Jeruzalema bi lahko odstranilo eno od ključnih ovir v pogajanjih, kar bi omogočilo bolj osredotočena in učinkovita pogajanja, ki bodo sledila uničenju terorističnih organizacij pod vplivom Irana, ki preprečujejo mir na Bližnjem vzhodu.

Krepitev dvostranskih odnosov: Ta korak bi okrepil dvostranske odnose med Slovenijo in Izraelom. Izrael je pomemben partner Slovenije na področju tehnologije, inovacij in varnosti. Krepitev teh odnosov bi prinesla številne koristi za obe državi.

Mednarodni precedensi: Več zavezniških držav, vključno z ZDA, je že priznalo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselilo svoja veleposlaništva. Pred dnevi je namero o tem izrazila Nizozemska. Slovenija bi se lahko pridružila tej skupini držav in s tem izrazila svojo zavezanost k reševanju konfliktov na podlagi realnih dejstev.

 

 

Spletno uredništvo