V ponedeljek, 31. julija, je na Ljubnem ob Savinji potekalo odprtje gostujoče razstave pletarskih izdelkov Ivana Verdnika, vrbopletarja iz Šoštanja. V Fašunovi hiši so bili na ogled postavljeni izdelki, ki so bili v začetku leta 2016 prvič razstavljeni v Vili Mayer v Šoštanju. Razstavo sta odprla župana občin Šoštanj in Ljubno ob Savinji.

Gostovanje razstave na Ljubnem je že četrto gostovanje, poleg Domžal, Rogatca in Škofje Loke. Razstavo spremljata katalog pletarskih izdelkov v tiskani obliki in kratek dokumentarni film z naslovom Ivan.

Odprtje pletarske razstave na Ljubnem je ena od 40 prireditev v okviru prireditev Flosarskega bala, potekala pa je v sodelovanju z Zavodom Savinja. Ogledati si jo bo mogoče do konca leta.

Pletarska razstava v Vili Mayer. Foto: Vila Mayer

“Vse nam je naredu, kar smo ga fehtali” 

Več kot 150 pletarskih izdelkov Ivana Verdnika (1928-2006) je bilo razstavljenih z občasno razstavo v Vili Mayer v Šoštanju od januarja do junija 2016. Osupljiva raznovrstnost izdelkov se je ohranila še desetletje po njegovi smrti.

Zaradi izjemne kakovostne tehnike izdelave in uporabljenega gradiva je ohranjenost teh izdelkov velika. Pletar Verdnik je delal izključno iz vrbovega šibja, nekateri izmed izdelkov so že starine, vsi pa so odraz znanja, spretnosti ter ljubezni do pletenja šib, ki jo je izražal Ivan Verdnik.

“Vse nam je naredu, kar smo ga fehtali,” so bile besede enega starejših Šoštanjčanov. V tem stavku pa je zajet princip pletarjevega delovanja. Delal je unikatne stvari, za vse, po naročilu, vedno za znanega lastnika in ni je bilo stvari, ki se je ne bi lotil in naredil.