Na mednarodnem tekmovanju, namenjenem arhitektom, oblikovalcem, gradbenemu sektorju in industriji, je bila velenjska promenada med prejemniki naziva “Best of Best”. Na tekmovanju “Iconic Awards 2017” v Nemčiji je kot so zapisali na Mestni občini Velenje, strokovna komisija promenado opisala z naslednjimi besedami: “Velenjska promenada je izvrsten projekt. Lep primer uspešne krajinske arhitekture s sodobnim urbanim značajem.”

Velenjska promenada je bila pred tremi leti prenovljena, do sedaj pa je prejela že tudi več nagrad. Lani je prejela zmagovalni naziv kategorije “Public Space” arhitekturne nagrade “The Plan Award 2016”. Prejela je priznanje “Special Mention” v sklopu nagrade “S Arch Award 2016” in bila nagrajena tudi kot tretja zanimiva točka krajinske arhitekture v Evropi. Avtor idejne zasnove prenovljene promenade je arhitekt Dean Lah iz projektantske hiše ENOTA, d.o.o. Podelitev letošnje nagrade bo potekala 4. oktobra v Münchnu.

Promenada je prostor, namenjen druženju, izvedbi različnih prireditev, sprostitvi ali rekreaciji ter tradicionalnim dogodkom.

Za projekt prenove mestnega središča, ki je bil ocenjen na 3.722,937 evrov z vključenim davkom na dodano vrednost, je bilo pridobljenih skoraj dva milijona evrov nepovratnih sredstev, iz državnega proračuna je bilo namenjenih 320 tisoč evrov, iz lastnih sredstev Mestne občine Velenje pa dobrih 900 tisoč evrov. Poleg izgradnje promenade je na njenem severnem delu v okviru projekta bila zgrajena tudi dvoetažna parkirna hiša. V Velenju je za izvedbo gradbenih del za projekt prenove mestnega središča kot najugodnejši ponudnik bilo izbrano podjetje HTZ Velenje. Celotna vrednost gradbenih del s klavzulo “ključ v roke” pa je znašala 3.482.344 evrov.