Vremenska napoved kaže, da je pred nami teden peklenske vročine, še najbolj “svež” pa naj bi bil včerajšnji ponedeljek. Po napovedih objavljenih na neurje.si, naj bi topli jugozahodni vetrovi nad naše kraje prinašali zelo topel zrak. Vročinski val, ki naj bi trajal vsaj do konca tedna, se bo postopoma stopnjeval. Ekstremno visoka naj bi bila povprečna dnevna temperatura, pričakovati je celo vrednosti v bližini rekordov. Zaradi nizke relativne zračne vlažnosti se bo temperatura posledično čez dan hitreje dvigala in prinesla zares visoke absolutne temperature zraka.

Med današnjim dnem in nedeljo se bodo najvišje dnevne temperature v večjem delu države gibale med 34 in 40 stopinjami Celzija, nekateri izračuni meteoroloških modelov pa kažejo, da bi lahko ponekod na vzhodu Slovenije mejo 40 stopinj tudi presegli.

Neviht po napovedih ves teden ni pričakovati, prevladovalo pa bo sončno in suho vreme, oblaki na nebu bodo redkost.

Do nedelje bo po vsej državi predvsem čez dan in popoldan veljala velika toplotna obremenitev.

Podrobnejša napoved

Danes

Pretežno jasno bo in vroče. Najnižje jutranje temperature bodo med 17 in 20, ob morju okrog 23 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 34 do 37 stopinj Celzija, v Alpskih dolinah okrog 32, ob morju pa okrog 33 stopinj Celzija, najbolj vroče pa bo po napovedih v vzhodni in osrednji Sloveniji.

Sreda

Nadaljevalo se bo pretežno jasno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa med 35 in 39, ob morju okrog 34 stopinj Celzija.

Četrtek

Prevladovalo bo sončno vreme, z jutranjimi temperaturami med 17 in 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa bodo od 35 do 39 stopinj Celzija.

Petek

Pretežno jasno bo in zelo vroče. Najnižje jutranje temperature bodo med 18 in 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa od 34 do 39 stopinj Celzija.

Sobota

Jasno in vroče bo, z jutranjimi temperaturami od 18 do 23 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 36 in 40 stopinjami Celzija.

Nedelja

Pričakovati je vrhunec vročinskega vala. Prevladovalo bo sončno in zelo vroče vreme. Jutranje temperature bodo od 19 do 26 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa med 36 in 40 stopinjami Celzija.

Da gre za ekstremen vročinski val, pa veliko pove temperatura na višini 850 hPa (približno 1500m). Ta se bo občasno gibala nad 25 °C, kar je zares ekstremno.

 

Napotki, kako preživeti vročino brez posledic

  • Med vročinskimi vali, med 11. in 16. uro, se izogibajte telesnim naporom.
  • Razhladite telo s pogostim prhanjem z mlačno vodo. Pazite, da ni preveč hladna, saj se boste zaradi tega še bolj znojili. Ledena voda, pa naj še kako paše, je velik šok za segreto telo.
  • Oblecite lahka široka oblačila iz naravnih materialov – bombaža ali lanu.
  • Nosite klobuk ali kakšno drugo pokrivalo in sončna očala.
  • Previdno uporabljajte klimatske naprave. Razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo prostora naj bo največ sedem stopinj.
  • Pred odhodom na sonce se obvezno namažite z zaščitnim faktorjem.
  • Popijte najmanj 1,5 litra vode čez dan in jejte lahko hrano, ki vključuje zelenjavo, sadje in ribe.
  • Uživajte čim manj alkohola in kofeina. (Vir: www.aktivni.si)

Po meteoroloških izračunih bo najbolj vroče ob koncu tedna, po nekaterih izračunih pa obstaja možnost podaljšanja vročinskega vala tudi v teden po 6. avgustu, vendar je zaenkrat ta možnost še majhna.