Pričakovana ali šokantna novica – ZDA z zaveznicami izvedle napad na Sirijo!

Danes ob 6. zjutraj smo prejeli novico, da so ZDA, Velika Britanija in Francija napadle cilje v Siriji. O eksplozijah poročajo iz Damaska in še dveh lokacijah.

Ruski veleposlanik v ZDA je dejal, da napadi ne bodo minili brez posledic, ker je Rusija zaveznica Sirije.

Cilji napada so predvsem skladišča kemičnega orožja. Sirska televizija poroča, da so njihove sile prestregle kar nekaj izstrelkov in da je poškodovan zgolj en objekt v Damasku.

Ameriški državni sekretar je dejal, da se bodo napadi nadaljevali, dokler Asadov režim ne preneha z uporabo kemičnega orožja.

Donald Trump je dejal:

“Pred kratkim sem oboroženim silam ZDA ukazal natančne napade na tarče povezane z zmogljivostmi za kemično orožje sirskega diktatorja Bašarja Asada. Skupna operacija z oboroženimi silami Francije in Združenega kraljestva je v teku. Zahvaljujem se obema. Pokol je bistvena eskalacija vzorca uporabe kemičnega orožja s strani tega zelo groznega režima.

Trump je tudi dejal, da je opozoril Rusijo in Iran, naj ne sodelujeta z Asadovim režimom, saj najbrž ne želita biti povezani z morilcem nedolžnih moških, žensk in otrok:

“Države sodimo po prijateljih in nobena država ne bo uspešna s promocijo malopridnih držav, surovih tiranov in morilskih diktatorjev.”

Prav tako je Rusijo obtožil, da se ni držala dogovora iz leta 2013 – takrat je obljubila, da bo zagotovila odstranitev kemičnega orožja iz Sirije:

“Zadnji napad je neposredna posledica tega, da Rusija ni držala besede.”

Novice, ki se tičejo celega sveta, torej tudi nas in ki so pomembne za naš mir, bomo spremljali še naprej in vas sproti obveščali.