Predsednik vlade Janez Janša gostil predsednika Poljske

Foto: https://www.facebook.com/

Predsednik vlade Janez Janša je gostil poljskega predsednika vlade Mateusza Morawieckega.

Kot je Janša v pogovoru dejal, se predsedniku Poljske zahvaljuje, da brani ne le svojo mejo, ampak tudi meje Evropske unije in zveze Nato.

Takole je dejal:

“Slovenija obsoja aktivnosti beloruskega režima predsednika Lukašenka, s katerim ta izrablja ljudi za doseganje političnih ciljev in za poskus destabilizacije ne le Poljske, ampak tudi celotne EU.”

V nadaljevanju je Janša dejal, da ima tudi Slovenija probleme z nezakonitimi vdori na naše ozemlje:

“V lanskem letu smo na schengenski meji zaustavili 14.000 poskusov ilegalnega prehoda, letos je bilo teh primerov 8.500.”

Janša je poudaril da mora EU v celoti podpirati države članice, ki varujejo schengensko mejo, s financiranjem vseh ukrepov:

“…tudi fizičnih preprek na meji, ker so to ukrepi, ki preprečujejo nasilje, nezakonite prehode meje in nadomeščajo uporabo bolj invazivnih sredstev.”

Pogovor je tekel tudi o regiji Zahodnega Balkana:

“Nekatere od teh držav so že postale članice zveze Nato, kar krepi našo skupno varnost, imamo pa tudi jasna stališča glede nujnosti bližnje perspektive članstva v EU. Vsi skupaj si prizadevamo, da bi to postalo konsenzualno stališče vseh držav članic EU.”

Glede zajezitve trenutne epidemije pa o iniciativo o skupnem javnem naročilu za zdravila zoper covid-19.:

“Naš minister za zdravje bo s to iniciativo seznanil ostale evropske kolege. Ker imamo dobre izkušnje z mehanizmom pri nabavi cepiv, bi bilo prav, da se uporabi podoben pristop tudi glede novih zdravil zoper covid-19, ki so odobrena. S tem bi vsem državljanom in državljankam EU zagotovili dovolj zdravil takoj, ko bodo na voljo. Pred nami je namreč zahteven zimski čas, v katerem se še vedno soočamo z nevarnostjo okužbe in vsako zdravilo, ki pomaga blažiti posledice in zdraviti ljudi, ki obolijo za to boleznijo, pomaga vsem, tudi ko gre za splošno zajezitev te nevarnosti.”

Ob zaključku pogovora je Jaša še dejal:

“…ta koncentracija ruskih sil daleč od tega, kar naj bi bile vojaške vaje v normalnih razmerah. Zato apeliramo na vse odgovorne, da smo v zvezi s tem čuječni in, da ne bo kakšnega presenečenja, kot se je zgodilo ob ruski okupaciji Krima. Ne potrebujemo nove eskalacije napetosti in pozivamo odgovorne v Moskvi, da ravnajo razumno.

Danes je bila dana ta obljuba in od danes naprej lahko Poljska, kadarkoli bo potrebovala pomoč, računa na Slovenijo.”