Postajajo mladoletni državljani Kosova varnostni problem za naše otroke?

Foto: pixabay.com

Včeraj nas je presenetil poziv policije, da naj učenci in dijaki nemudoma prijavijo nasilje in nasilneže, če se čutijo ogroženi.

Omenjeni poziv je sprožilo nasilje v Celju, kjer so mladoletni državljani Kosova fizično napadli dijaka – eden se še vedno zdravi v Celjski bolnišnici.

To pa ni prvi takšen primer v Celju. Že pred dvema letoma so zaradi nasilništva nad mladoletniki ovadili 20-letnega državljana Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz Slovenije.

Zdaj se je pojavila nova skupina mladoletnih državljanov Kosova, ki so se vedli nasilno do dijakov. Poleg nasilništva so tudi izsiljevali za denar.

Osumljen mladoleten državljan Kosova je družbenih omrežjih objavil sliko, na kateri drži v obeh rokah kalašnikove.  S tem je še bolj prestrašil žrtve in jih imel še pod večjim nadzorom.

Mi se ob tem sprašujemo – ali ni molčanje in trpljenje žrtev nasilneža s Kosova morda pripisati pozivom, ki jih ves čas posredujejo mediji – sovražni govor bo kaznovan?

Kaj mislite, kako zmedeni so naši otroci, saj ne vedo več, kaj je bolje – tiho prenašati nasilje ali pa biti kaznovan, ker boš omenil, da ti grozi tujec?

Slovenija se bo morala odločneje postaviti v bran našim državljanom. Dovolj imamo čvekanja o sovražnem govoru – na drugi strani pa tujci ne uporabljajo govora, temveč pesti.

Našim otrokom moramo povedati, da ni nič narobe, če rečejo Bosancu – Bosanec, Srbu – Srb in da ni prav nič narobe, če povedo, da so sami Slovenci.

Ne vemo od kod se je prikradla ideja, da je imenovanje tujcev sovražni govor. Zmedeni so otroci, zmedeni so učitelji in povsem nemočni so starši.

Temu je enostavno potrebno narediti konec in našo državo spet postaviti na zdrave temelje reda in miru.

Kam pa pridemo, če se naši otroci ne bodo počutili varne v šolah? In kako je mogoče, da se nasilneže odkrije šele, ko nekaj hudega zagrešijo?

Kje je preventiva?

Dovolj imamo zavajanj s strani medijev, da moramo biti prijazni in strpni do tujcev – vse drugo je po njihovem že na pragu sodišča zaradi sovražnega govora.

Moramo zaradi strpnosti in prijaznosti res pogledati stran, ko pretepajo naše otroke? To vendar ne gre, saj smo država in imamo zakonodajo, ki nasilje prepoveduje.

Nasilneži nimajo kaj iskati v Sloveniji.

V tem zapisu ni prav nič sovražnega govora, še manj žaljivega – je zgolj povzetek realnosti, ki nam jo prinaša pretirana skrb države, da poskrbi za prišleke; naših državljanov pa ne zaščiti.

Napisal: Mikki