Poslanka Alenka Jeraj sprašuje ministra dr. Pikala – “…ravnatelji in učitelji niso dovolj strokovno podkovani, da bi lahko sodelovali…?”

Napovedana je nova Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju. Kot je pojasnil minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo so ustanovili strokovno komisijo, ki jo vodi direktor Instituta Jožef Štefan – Jadran Lenarčič.

Poslanka Alenka Jeraj v odprtem pismu ministru zastavlja poslanska vprašanja, ki najbrž zanimajo tudi vse vas, ki imate šoloobvezne otroke.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete in si ustvarite svoje mnenje – kakšen je pravi namen predvidene Bele knjige in ali bo to dobro za naše šolajoče otroke?

Poslansko vprašanje Alenke Jeraj:

“Spoštovani minister!

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ste pristopili k pripravi nove bele knjige, strateškega dokumenta za razvoj vzgoje in izobraževanja v naslednjih 10 do 15 letih. V ta namen ste ustanovili tudi strokovno skupino, ki jo vodi direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.

Poleg Lenarčiča so v strokovnem telesu še dva nekdanja šolska ministra Igor Lukšič in Pavel Zgaga, glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj, upokojena psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič, upokojeni ravnatelj Darko Rebernik, Mihaela Novak Kolenko z ministrstva za izobraževanje ter predavatelji Vojko Strahovnik (filozofska, teološka ter fakulteta za državne in evropske študije), Alenka Švab (fakulteta za družbene vede) in Ksenija Vidmar (filozofska fakulteta).

Po vaših besedah je bil ključen vidik za izbiro članov skupine ta, da pripadajo »različnim etičnim in moralnim orientacijam«, da prihajajo z različnih akademskih ved, so mešanica teoretikov in praktikov ter da že imajo nek »zgodovinski spomin« o dozdajšnjih belih knjigah.

Zanima me, katerim različnim etičnim in moralnim orientacijam pripadajo? Kateri izmed članov skupine so bolj desno orientirani in kateri bolj levo, če pravite, da gre za uravnoteženost in pripadnost različnim moralnim in etičnim orientacijam?

Katere bodo ključne spremembe na področju izobraževanja in vzgoje? Ali so po vašem mnenju člani strokovne skupine primerni, da pripravljajo nove smernice vzgoje in izobraževanja? Nekateri med njimi so namreč že upokojeni, nekateri pa, glede na to, da bi lahko že uživali zasluženo upokojitev, še kar krojijo usodo slovenskih šolarjev. Ali v Sloveniji po vašem mnenju aktivni ravnatelji in učitelji niso dovolj strokovno podkovani, da bi lahko sodelovali pri tako pomembnem dokumentu?

Ali boste v beli knjigi sledili sodobnim tehnološkim, družbenim, demografskim spremembam, ki se bodo dogajale v prihodnjih 10 do 15 letih?

Ali razmišljate o širitvi kroga strokovnjakov, ki bodo oblikovali spremembe na področju vzgoje in izobraževanja? Pri procesu izdelave Bele knjige iz leta 2011 je namreč sodelovalo več kot 80 strokovnjakov z različnih področij vzgoje in izobraževanja.

Kje in kdaj bodo potekale strokovne razprave z vsemi zainteresiranimi deležniki o spremembi vzgojnega in izobraževalnega sistema?

Kolikšna je višina honorarja članov strokovne skupine in iz katerih sredstev bodo plačani?”