Na Razvojni agenciji Savinjsko-šaleške regije so razvili nov turistični produkt Savinjski duhovni umik. Edinstveno doživetje obiskovalce popelje na odkrivanje sakralne zgodovine in življenja redovnikov nekoč in danes.

 

Prične se v Gornjem Gradu z ogledom katedrale sv. Mohorja in Fortunata ter tamkajšnje zeliščarne, zaključi pa z obiskom sester klaris v frančiškanskem samostanu v Nazarjah. Izvirnost doživetja je prepoznala tudi Slovenska turistična organizacija in ga nagradila z laskavim nazivom Slovenia Unique Experience ali Edinstvena doživetja Slovenije.

OD GORNJEGRAJSKE KATEDRALE DO ZELIŠČARNE

Savinjski duhovni umik se prične v Gornjem Gradu ob nekdanjem vodnjaku ljubljanskih škofov. Iz vode in zelišč pripravijo zeliščni zvarek, na zaslonu med arkadami baročnega dvorca pa se odvrti skoraj 900-letna zgodovina kraja. Benediktinska aromaterapija v nekdanjem obrambnem stolpu prebudi čute, notranjost mogočne katedrale postreže s starodavnimi glasbenimi harmonijami, v zeliščarni pa brbončice razvajajo savinjske kulinarične dobrote.

VEDROST ZA SAMOSTANSKIMI ZIDOVI

Prav posebno doživetje je klepet s sestrami klarisami na samostanskem hribu v Nazarjah, ki osvetli življenje najstrožjega ženskega kontemplativnega reda pri nas. Ocenjevalci doživetja so ob podelitvi priznanja zapisali: »Obisk samostana je zelo osebno doživetje večplastne duhovnosti. Obiskovalci bodo nedvomno presenečeni nad vedrostjo, odprtostjo in svobodo, ki jo živijo med zidove zaprte sestre klarise.«

SPODBUDA ZA RAZVOJ TOVRSTNIH TURISTIČNIH DOŽIVETIJ

Za Amando Kladnik in Majo Žerovnik, zeliščarki iz Gornjega Grada, je to že drugi projekt v okviru sodelovanja z Razvojno agencijo Savinjsko-šaleške regije. Njuno prvo petzvezdično doživetje Zeliščna čarovnija v Savinjski dolini obiskovalca popelje v čarobni svet zelišč na nekdanjem samostanskem vrtu. Na agenciji si želijo, da bi nagrada Edinstvena doživetja Slovenije spodbudila tudi druge turistične ponudnike k razvijanju tovrstnih doživetij, ki prinašajo visoko dodano vrednost turistični ponudbi destinacije.

 

Spletno uredništvoVIR: www.savinjske.com