Odziv na izjavo Luka Meseca

Pisali smo že o žaljivi izjavi Luke Meseca, da “…so izvozniki ahilova peta gospodarstvu…”. Zdaj se je na to izjavo oglasila stranka SLS – oziroma njen podpredsednik Primož Jelševar.

V pismu so mu menda napisali:

“Ahilova peta slovenskega gospodarstva ni izvoz in nismo tisti, ki izvažamo. Ahilova peta slovenskega gospodarstva ste politiki, ki v življenju še nikoli niste delali in zato nimate zdrave kmečke pameti. Edino kar obvladate je, da se kot vaši predhodniki ohranjate na dosedanjih položajih.”

Jelševar je podjetnik, ki glavnino prometa ustvari z izvozom, zato se mu je zdelo potrebno, da poslancu Mescu pojasni nekaj dejstev o slovenskem gospodarstvu, ker je bilo iz izjave Mesca sklepati, da ne ve o čem govori.

Jelševar v pismu Mescu izrazi tudi skrb, da bi takšna izjava poslanca, njegove kupce lahko navdala z dvomom, da je Slovenija zrela za resne posle, kar bi ga lahko morda eksistenčno ogrozilo. Ob tem dodaja:

“Zaprt sistem gospodarstva, ki ga s svojimi zgodovinsko preživetimi idejami želite obuditi, ni le nevzdržen, ampak vodi v veliko revščino, kar dokazujejo države, ki se ga oklepajo.” Jelševar meni, da je najboljša spodbuda za gospodarstvo nižanje davkov, kar po drugi strani pomeni močno gospodarstvo in boljša socialna politika. Tako se menda odzivajo uspešne evropske države, kamor pa Slovenija, po besedah Jelševarja, že dolgo ne sodi več.

Meščev predlog, da bi plače sledile produktivnosti in dobičkom, je menda naravnost neumen.

Jelševar pojasni:

“Produktivnost je namreč le količina proizvedenih izdelkov in storitev v neki časovni enoti. Vaše zahteve, da morajo delavske plače slediti njihovi produktivnosti ne more in ne sme biti merilo za rast plač – to je nepravično do vsakega delavca, ki se po svojih močeh trudi, da opravlja svoje delo.” Kar se tiče dobička, Jelševar doda: “O dobičkih v državnih podjetjih v Sloveniji skoraj ni mogoče govoriti, ker jih politični prijatelji sproti izropajo. Prav ta podjetja in lopove za njimi pa vi in vaši kolegi vztrajno branite pred domačimi in tujimi lastniki, ki bi lahko naredili red.”

Jelševar tudi meni, da je za višje bruto plače potrebno vzpostaviti gospodarsko okolje, ki vzpodbuja storitve in izdelke z visoko dodano vrednostjo. Potrebno pa bilo tudi reformirati izobraževalni sistem, ki trenutno ne sledi sistemu potreb trga dela prihodnosti.

Tako – kot smo obljubili, bomo spremljali odzive na novice, ki jih objavimo in o katerih se ljudje pogovarjajo. Kako se je na pismo odzval Luka Mesec pa še ni znano. Če zasledimo tudi njegov odgovor, vam ga bomo vsekakor posredovali.

Več lahko preberete TUKAJ!