Oddaja Utrip – na RTV Slovenija – je razgalila, da nekateri še vedno lažejo o Dražgošah

Foto: TIGR

Sinočnja oddaja Utrip, ki jo je pripravil Jože Možina je postregla z resnico o resničnih zgodovinskih dogodkih v Dražgošah.

V oddaji smo lahko videli domačine, ki se s proslavljanjem “dražgoške bitke” ne strinjajo, saj naj je v resnici ni bilo.

Resnica je ta, da so partizani pobegnili, na milost in nemilost pa pustili prebivalce, ki so to njihovo potezo drago plačali – umrlo je 41 domačinov, nekatere so Nemci žive vrgli v ogenj gorečih hiš in gospodarskih poslopij.

Kot je še povedal razočaran domačin so pri postavi omenjenega spomenika želeli, da se nanj napišejo tudi imena 41 žrtev – kar pa tedanja oblast ni dovolila.

Tako že leta praznujejo nekaj, kar se v resnici ni zgodilo in kar se nikakor ne bi smelo praznovati – nesrečo domačinov in njihovih potomcev.

Eden izmed domačinov je dejal, da se spominja svojega očeta, kako je prosil partizane naj zapustijo njihovo vas, ker jih s svojo prisotnostjo življenjsko ogrožajo.

Partizanom je predlagal da se umaknejo višje in jim obljubil, da jim bo vas pomagala s hrano, da preživijo zimo.

Želj vaščanov niso upoštevali in tako se je zgodila tragedija – partizani so se ob napadu razbežali, umrli pa so domačini, njihovi potomci pa so ostali na pogoriščih svojih domov.

Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi:

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174839845?s=tv