Na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor sta bila obravnavana dva ključna predloga in sicer resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, in pa razpis posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo.

Tako resolucija kot predlog za razpis referenduma sta bila na odboru sprejeta.

Poslanec Zvone Černač je ob obravnavi poudaril, da ima Slovenija bogate izkušnje z jedrsko energijo in izpostavil pomen strokovnega znanja, ki ga ima država na tem področju. “Slovenija pri jedrski energiji ne igra neke pionirske vloge, ampak ima izkušnje, ima znanja, ima stroko, ima strokovnjake,” je dejal Černač.

Resolucija o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji zagotavlja stabilno oskrbo z električno energijo za prihodnjih 80 let ali več. Predvidene aktivnosti v skladu z resolucijo bodo, po besedah Černača, omogočile stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo za ljudi in gospodarstvo. “Jedrska energija je tista, na kateri je potrebno graditi bodočo energetsko neodvisnost in stabilnost oskrbe,” je dodal.

Dodal je, da so se v SDS strinjali, da se bo razpis referenduma o jedrski energiji prestavil na obdobje po evropskih volitvah, takoj po tem pa je koalicija “izsilila” druge referendume na dan evropskih volitev zaradi strahu pred slabim rezultatom.

 

Spletno uredništvo