Občina Prebold objavlja obvestilo lastnikom psov.

Lepo in toplo vreme v naravo privabi različne sprehajalce, tako tiste s štirinožnimi prijatelji kot tiste brez. Za zagotavljanje dobre volje obojih želimo lastnike psov opozoriti na nekaj temeljnih pravil.

–          Med sprehodom mora biti vaš pes na povodcu, katerega dolžina mora biti takšna, da žival ne more priti v neželen stik z drugimi osebami in živalmi. Nevarni psi morajo nositi tudi nagobčnik.

–          Prav tako lastnike pozivamo,  da za svojim štirinožnim prijateljem odstranijo iztrebke na vseh površinah, tako v urbanem okolju kot na kmetijskih površinah in gozdovih. Pobiranje iztrebkov je zelo pomembno zato, ker so lahko paraziti in bakterije, ki se nahajajo v iztrebkih nevarni za zdravje tistih, ki pridejo z njimi v stik (druge živali, otroci). Prav tako pa lahko povzročijo onesnaženje tal in s tem krme za živali. Navsezadnje pa nihče ni vesel, če pride s sprehoda z dodatkom kakca na čevlju.

–          Za odstranjevanje iztrebkov ste dolžni imeti pri sebi vrečke za odstranitev, ki jih morate potem odvreči v zabojnik za mešane odpadke.

–          Zakon o divjadi in lovstvu prepoveduje spuščanje psov v prosto naravo brez nadzora. Lastnik je odgovoren za vso škodo, ki jo njegova žival prizadene divjadi. Prosti psi divjim živalim povzročajo veliko nepotrebnega stresa in strahu. Divje živali so pregnane iz svojega bivalnega okolja, poruši se jim njihov naravni ritem in cikel prehranjevanja. Vse to lahko vodi v bolezni in nepotrebne pogine divjih živali.

Spoštovani lastniki psov, treba se je zavedati, da je lastništvo psa resna odgovornost. Preden v družino prinesemo novega ljubljenčka je treba dobro premisliti če smo kos nalogi. Zato apeliramo na vas, da se dosledno držite vseh pravil, v izogib slabi volji ter težavam. Želimo si, da bi bili psi vir zadovoljstva in veselja, ne pa jabolko spora med sosedi in sokrajani.

 

Spletno uredništvo

VIR: Občina Prebold