Oaza rdeče zvezde

Zadnje čase se v medijih zelo pogosto pojavlja Velenje. Tako smo lahko brali o problemu velikega priseljevanja; omenjajo ga v povezavi s TEŠ 6; potem je bilo veliko govora o obnovi Titovega spomenika; zdaj pa so mediji odkrili še, da so se v Velenju začele pojavljati rdeče zvezde, ki jih prej ni bilo.

Mediji navajajo tudi, da je v Velenju vedno več komunističnih simbolov in da to mesto ohranja videz nekdanjih totalitarnih časov.

Omenjajo na primer:

– največji spomenik Titu v Sloveniji,

– kip Edvarda Kardelja,

– sladoled Titovo Velenje,

– pionirski pohod po Titovem Velenju.

– pionirska malica,

– spomenikom dodajajo rdeče zvezde,

– rdeče zvezde so tudi na logotipih kavarn.

Kar nekaj ljudi je bilo zgroženih, ko so črnemu kipu Onemele puške dodali rdečo zvezdo. Še najbolj je to razjezilo znanega duhovnika Janeza Turineka, saj je na spomeniku napisano tudi ime njegovega deda, ki so ga ubili Nemci.

Od pristojnih je zahteval, da odstranijo rdečo zvezdo, ker ta žali čast in spomin na njegovega starega očeta. Zatrdil je, da je njegov ded umrl za Slovenijo in ne za blagor Komunistične partije Slovenije.

V zapisu preberemo tudi, da Velenje žal ne priznava Resolucije o evropski zavesti, ki so jo podprle vse članice EU in ki obsoja vse totalitarne režime, med njimi tudi komunizem.

Omenijo še 130.000 zunaj sodno umorjenih povojnih žrtev in da za ta zločin proti človeštvu do danes ni še nihče odgovarjal.

S poveličevanjem in nameščanjem rdečih zvezd samo še bolj ponižujejo ljudi, ki so bili tako ali drugače žrtve komunističnega režima.