Nori nalivi – še bolj nor drugi konec poletja!

Danes je nor naliv zalival Mozirje – zdaj menda potuje proti Šmartnem ob Paki. Predvidevamo, da je tudi drugje po Sloveniji hudo, saj prihajajo članki iz vseh koncev naše domovine.

So pa začeli rasti prvi jesenski jurčki v naši dolini – in skoraj vsi do zadnjega so tako črvivi, da niso za uporabo. V gozdovih najdeš samo veliko gnilih velikanov, ki neznosno smrdijo.

Sprehod med smrečjem v resnici ni nič kaj prijeten, če veste kako smrdijo gnili gobani. Vonja ne preženejo niti cvetoče ciklame, ki pa so letos res prekrasne.

Tudi gozdne jagode po vsakem dežju izgubijo svoj sladek okus in značilen vonj.

Ampak, tako pač je – so pa vsaj borovnice sladke, tiste, ki jih najdeš v najbolj skritih kotičkih naše domovine.

Če bi nas kdo vprašal, ali smo imeli poletje, bi hitro odgovorili, da ne, saj nas spremlja muhavo aprilsko vreme.

Bomo preživeli?

Seveda. Tudi takšna nepredvidljiva poletja imajo svoj čar. In čeprav kmetje malo grdo gledajo, ker ne morejo izkopati krompirja, se jim oko razjasni, ko pogledajo fižol – zaenkrat dobro kaže.

Nasprotno je s paradižnikom, nekateri so ga že morali odstraniti, brez da bi okusili en sam sadež. Tudi paprika krmežljavo mežika in toži po več sonca.

Lahko pa že zdaj napovemo, da bo sadja obilo. “Tolkec” bo tekel v potokih; od marmelad in kompotov se bodo šibile police.

Pa srečno gobarji – naj bo čim manj črvivih! Srečno, kmetje – naj bo krompir debel, ne “voluharsko  obdelan” in čim manj gnil! Srečno tudi sprehajalcem – ujemite kratke ure lepega vremena in uživajte v nenavadnem poletju!

Napisal: Mikki