Nevarnost nizkih temperatur!

Pisali smo že o napovedanih nizkih temperaturah, ki bodo zajele naše kraje. Po napovedih vremenoslovcev prihaja k nam polarni mraz.

Zdaj lahko zasledimo še opozorila strokovnjakov, ki so namenjena predvsem kroničnim bolnikom, rekreativcem in otrokom.

Zdravniki priporočajo ljudem, ki že bolehajo za kakšno virozo, naj ostanejo doma in ne hodijo na prosto. Temperaturna razlika med ogrevanimi bivališči in temperaturo na prostem je lahko za nekatere tudi usodna (bolniki z angino pektoris). Prav tako naj bodo previdni tudi astmatiki in revmatiki.

Če že morate zapustiti dom, strokovnjaki priporočajo postopno ogrevanje in postopno ohlajanje – vse drugo predstavlja velik šok za človeški organizem.

Tudi vožnja v avtomobilu, ki je močno ogret, v tem času ni priporočljiva.

Če se nam slučajno pripetijo omrzline na rokah ali nogah – jih ne namakajmo v toplo vodo, temveč v hladno, ki jo postopoma segrevamo.

Pri oblačilih nikar ne pozabite na rokavice in kapo, otroci pa naj imajo tudi šal, čez nos in usta.

Po nasvetih strokovnjakov, je kapa izrednega pomena, saj skozi predel glave oddajamo veliko toplote in se zaradi tega prehladimo.

Ne pozabiti še kreme za obraz in ustnice, ki sta prav tako nezaščitena na mrazu.

Tako pravijo strokovnjaki z zdravstvenega področja in glede izkušenj jim je za verjeti. Ekstremni mraz bo trajal samo nekaj dni, torej kar pogumno in če vam ni treba, ostanite raje blizu radiatorja ali ob peči.