Naši otroci in njihove domače naloge

Foto: pixabay.com

Pa da koga ne zadene kap, ker to naj ne bi bila novica. Je pač minila nedelja in ob nedeljah pridejo na plan “konjički” in zabava – seveda pa tudi priprava na ponedeljek, še posebej tam, kjer imajo šoloobvezne otroke.

Torej – v Šmartnem ob Paki je v več stanovanjski hiši nekoč živela učiteljica osnovne šole. Vsako nedeljo zvečer je iz stanovanj nad njo in pod njo prihajal hrup prepira. Otroci so jokali.

Nekega dne ji je bilo dovolj teh nedeljskih večerov in je učence malo povprašala, kaj se dogaja v družinah ob teh večerih, da so vsi tako glasni in žalostni.

Odgovor je bil tako presenetljiv, da jo je globoko prizadel – domače naloge!

Vsak petek so bili starši dobre volje in otrok niso priganjali pisati nalog. Ob sobotah je vse potekalo ležerno, včasih kakšen izlet, tedenski nakup v nakupovalnih centrih v drugem kraju, obiski, sprehodi. Ob nedeljah so dolgo spali. Skuhali kosilo, malo počistili stanovanje, popoldne pa televizija, odšli na obisk k starim staršem ali pa kaj podobnega. Zvečer, pred spanjem pa priprava na šolo!

Takrat se je začelo – vsi zvezki brez nalog za ponedeljek! In potem jok, očitanja, slaba volja, jeza.

Učiteljica se je trdno odločila, da bodo učenci vse domače naloge opravili med tednom in bodo vikendi res čas za sprostitev. O tem je pripovedovala tudi sodelavkam in počasi je bil ob nedeljah zvečer v Šmartnem ob Paki mir. Družine zadovoljne, otroci pa prav tako pametni, le brez stresa, ki ga lahko povzroči domača naloga za ponedeljek.

Se tega res ne bi dalo uvesti v vse naše osnovne šole in prihraniti našim nadobudnežem vsaj vikend s starši, če se že drugače vidijo samo zvečer? Res morajo naše družine biti ves čas pod stresom in nadzorovane, kako živijo? Zakaj ubijati otroštvo? Starše ves čas opozarjat, da so slabi, če se vsaj malo sprostijo? Ali nimamo nekakšnih šolskih svetov, kjer sodelujejo tudi starši? Mar ne bi ti izvoljeni starši predlagali učiteljem, naj v petek ne dajejo domače naloge?

Seveda spet samo vprašamo – bomo pa veseli, če bi to postala novica. Zakaj pa ne? Saj se tema vendar dotika naših družin in ne bi smela biti nepomembna.