Nakup 38 lahkih kolesnih vozil 4 x 4 JLTV Oshkosh za potrebe Slovenske vojske je transparenten in za Republiko Slovenijo zelo ugoden

Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/File:JLTV-DEC14-4999.jpg

Minister za obrambo Karl Erjavec je 12. oktobra 2018 podpisal medvladno pogodbo (Letter of Offer and Acceptance) med Ministrstvom za obrambo RS in vlado ZDA za nakup 38 lahkih kolesnih vozil 4 x 4 (LKOV 4 x 4) z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi (Joint Light Tactical Vehicle – JLTV) proizvajalca Oshkosh iz ZDA.

 

Vrednost pogodbe za nakup 38 vozil JLTV z upoštevanjem administrativnih stroškov, orodja, rezervnih delov in usposabljanja je 15.688.704 evrov brez DDV. Predvidoma v prvem četrtletju leta 2019 bo podpisan še dodatek k tej pogodbi, ki vključuje še daljinsko vodene oborožitvene sisteme v ocenjeni vrednosti 11.336.283 evrov brez DDV. Celotno investicijo ocenjujemo na največ 32 milijonov evrov z vključenim prevozom in DDV.

 

Razlog za dvofazni podpis pogodbe za nakup vozil je v zahtevi po vgradnji metalcev dimnih bomb 76 mm, ki jih Slovenska vojska že ima v operativni uporabi, in v pridobitvi dodatne ponudbe nemškega proizvajalca.

 

Nakup je potekal po postopku FMS (Foreign Military Sales) prek vlade ZDA oziroma po postopku vlada vladi, kar je skladno z 10. členom Zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti (ZJNPOV). Tovrstni nakupi zagotavljajo popolno transparentnost in nakup brez posrednikov, hkrati pa je mogoče opremo kupiti po ugodnejših pogojih. Vozila, ki so predmet pogodbe, imajo enako konfiguracijo kot vozila, namenjena za ameriško vojsko, kar pomeni, da smo jih kupili za najnižjo mogočo ceno. To v praksi pomeni, da smo za 38 vozil z oborožitvenimi sistemi plačali približno 50 odstotkov ocenjene vrednosti primerljivih vozil, kot smo jih ugotovili pri predhodni raziskavi trga.

 

Z 18 novimi vozili LKOV 4 x 4 z oborožitvenimi sistemi bomo opremili enoto za specialno delovanje in z 20 vozili enote srednje bataljonske bojne skupine za zagotavljanje nacionalne obrambe in izpolnjevanje Natovih ciljev zmogljivosti za Slovensko vojsko.

 

Vsa vozila bodo opremljena z daljinsko vodenim oborožitvenim sistemom Kongsberg M153 in integriranim mitraljezom kalibra 7,62 mm ali mitraljezom 12,7 mm ali avtomatskim bombometom kalibra 40 mm, ki so že v operativni uporabi v Slovenski vojski.

 

Lahka kolesna vozila 4 x 4 z integriranimi daljinsko vodenimi sistemi bodo skladno s podpisano pogodbo Slovenski vojski dobavljena leta 2021, 2022 in 2023.

 

Nakup lahkih kolesni oklepnih vozil 4 x 4 z daljinsko vodenimi oborožitvenimi sistemi je načrtovan v proračunu Republike Slovenije za leti 2018 in 2019, kar je sprejel Državni zbor RS, pred tem pa so ga obravnavali in potrdili pristojni odbori Državnega zbora.

 

 

Napisal: Služba za strateško komuniciranje(Ministerstvo za obrambo RS)