Nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki sledi željam Levice in sindikatom, neprijetno presenečeni na Obrtni zbornici Slovenije

Foto: pixabay.com

Ustavno sodišče je namreč zadržalo izvajanje zakonskih določil glede upokojevanje. O ustavnosti teh določil bo odločalo naknadno.

Predsednik OZS Branko Meh je ob tem dejal:

Delodajalci nikakor ne želimo izgubljati ljudi, ki so polni delovnih izkušenj, kar je predvsem prisotno med starejšimi zaposlenimi.

V primeru, ko delovno mesto kliče po novi energiji in obvladovanju novih tehnologij, pa bi moral imeti delodajalec možnost in pravico, da takšna mesta ponudi generaciji mladim, ki čakajo na prvo priložnost.”

Na ministrstvu za delo so se odzvali s pojasnilom, da zakonski predlogi nikakor ne posegajo v pravice delavcev ali delodajalcev – dajejo samo možnost, da se vpleteni stranki pogovorita o upokojevanju, ki ga določa zakonodaja.

Ukrep ne bo sprožil prisilnega upokojevanja!

Branko Meh je ob tem še dejal, da so razočarani nad odločitvijo ustavnega sodišča in da pričakujejo, da bo to sodišče v nadaljevanju razumelo argumente v prid novi ureditvi.

Prav tako je bil Meh začuden, da isti ljudje, ki so prej zagovarjali pravice delavcev do upokojitve, zdaj delujejo v nasprotju s tem.