MOTORISTI, PREVIDNO NA CESTI! »NE PREHITEVAJTE ŽIVLJENJA. MOTORIST ZA VEDNO!« PA JE LETOŠNJI SLOGAN PREVENTIVNIH AKTIVNOSTI AGENCIJE ZA VARNOST PROMETA

Vir: AMZS

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s Policijo in Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, 27. marca 2017, pričela z nacionalno akcijo namenjeno večji varnosti motoristov. Akcija bo potekala vse do 9. aprila 2017, številne aktivnosti, namenjene motoristom pa bodo potekale vse do konca motoristične sezone, do oktobra. Namen akcije, ki še poteka je motoriste opozoriti na pomen ustrezne priprave ob začetku motoristične sezone, uporabe zaščitne opreme in na pasti, ki so na cestah, opozorilo na prisotnost motoristov na cestah pa je namenjeno tudi voznikom avtomobilov.

AGENCIJA ZA VARNOST PROMETA POZIVA K UPORABI ZAŠČITNE OPREME, ČELADE IN K UPOŠTEVANJU OMEJITEV HITROSTI

Agencija za varnost prometa želi pred glavno motoristično sezono, ki se je letos začela že zgodaj, predvsem zaradi lepega vremena, opozoriti tako voznike motoriste kot tudi ostale udeležence v prometu na strpno, preudarno vožnjo in na dodatno previdnost na cesti. Motoriste pozivajo k uporabi zaščitne opreme, čelade in na upoštevanje omejitev hitrosti oziroma k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje.

LETOŠNJI SLOGAN SE GLASI: “NE PREHITEVAJ ŽIVLJENJA. MOTORIST ZA VEDNO!”

Vir: www.avp-rs.si

Letošnje preventivne aktivnosti spremlja slogan Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!”. Za prometne nesreče motoristov je značilno, da se zgodijo predvsem v toplih mesecih v času med aprilom in oktobrom ob koncih tedna in v popoldanskem času. Vožnja z motornim kolesom je namreč prej hobi kot nuja. Največkrat pa so  v prometnih nesrečah udeleženi vozniki športnih motorjev.

Na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je v tem času asfaltna površina še hladna in tako ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipavanja cest, od nekajmesečne neuporabe motorja pa nekoliko upade tudi sposobnost motoristov. Zato je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s treningom na poligonu ali krajšo kondicijsko vožnjo. Držati pa se velja tudi opozoril, naj motoristi nosijo svetla odsevna oblačila, pri vožnji z motorjem pa naj imajo vedno prižgane luči.

PREVENTIVNA SREČANJA Z IZOBRAŽEVALNO VSEBINO

Po Sloveniji bodo potekali številni preventivni dogodki, v organizaciji Agencije za varnost prometa pa bodo potekala preventivna srečanja z izobraževalno vsebino s poudarkom na praktičnem znanju motoristov, izvajala se bo širša medijska kampanja in skrb za dvig kakovosti usposabljanja motoristov, vsi lastniki motorjev pa bodo ob registraciji prejeli brošuro “Motorist za vedno”.

Preventivne prireditve in dnevi odprtih vrat za motoriste v letu 2017:

  • AMZS CVV Vransko: 2. april 2017
  • Pagrat Krško Raceland 8. april 2017
  • Poligon Blagomix Varna vožnja 9. april 2017
  • ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna 22. april 2017
  • CVV Ljubečna 17. maj 2017

DAN ZA MOTORISTE V AMZS CENTRU VARNE VOŽNJE NA VRANSKEM

Vir: AMZS

V nedeljo, 2. aprila, je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekal brezplačni dan za motoriste. AMZS inštruktorji varne vožnje so motoristom prikazali veščine varne vožnje, hkrati pa z njimi delili svoje bogato znanje in izkušnje. Posebna pozornost je s strani AMZS namenjena varnosti motoristov.

Po navedbah Braneta Legana, inštruktorja varne vožnje in motorista, se statistika žrtev med motoristi, smrtnih in hudo poškodovanih, na žalost ponovno slabša.

“Policija navaja vsem znane vzroke: neprilagojena hitrost, stran in smer vožnje, izsiljevanje prednosti… V iz leta v leto bolj cenjenih in obiskanih tečajih varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem ti vozniki spoznavajo in osvajajo veščine varne vožnje, marsikateri med njimi pa se z napotki, ki lahko marsikdaj rešijo življenje, sreča na zdaj že tradicionalnem dnevu za motoriste, na katerem se zberejo ljubitelji jeklenih konjičkov na dveh kolesih iz vse Slovenije.”

Na Vranskem se je na poligonu v nedeljo zbralo več kot tisoč ljubiteljev jeklenih konjičkov z željo, da bi se čim bolje pripravili na novo sezono. V »off road parku« pa so se vozniki cross countryja pomerili na prvi dirki za državno prvenstvo. Premierno so se pod okriljem AMZS na povsem novo progo podali tudi rekreativci. Dan odprtih vrat je na Vranskem potekal že drugo leto zapored.

Vir: AMZS

“Poudarek je bil zlasti na ustrezni hitrosti, od katere je odvisna dolžina zavorne poti, na varnostni razdalji, pogledu in pregledu pred motorjem, na ustreznem stilu vožnje glede na prometno situacijo, veščini zaviranja v sili, umiku nenadni oviri ter pravilni drži glave in usmerjanju pogleda,« je povedal AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan in nadaljeval: »Ocenjujemo, da je bilo med udeleženci mnogo takih, ki jih na naših programih varne vožnje za motoriste še ni bilo. Ti so se danes morda sploh prvič seznanili, kaj jim naš poligon, programi in inštruktorji lahko ponudimo in kako jim lahko z našimi znanji pomagamo, da bodo še boljši vozniki. Udeležba, ki je presegla vsa pričakovanja, je nedvomno dokaz, da si motoristi želijo pridobivati nova vedenja in izkušnje, nenazadnje pa nas njihovo zavedanje, da so tako današnje ogrevanje pred začetkom sezone kot tudi tečaji pomembna naložba v varne kilometre, opogumlja v prepričanju, da bomo vsi skupaj pripomogli k zmanjševanju števila žrtev prometnih nesreč.”

PROMETNE NESREČE

Vir: avto.info

Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa opozarja: “V lanskem letu jih je od 22 umrlih voznikov motorjev kar 18 samih povzročilo nesrečo, največ nesreč pa so povzročili vozniki z vozniškim stažem z manj kot 5- letnimi izkušnjami. Zato je naš nasvet motoristom predvsem, naj nikar ne podcenjujejo voznih razmer ob začetku sezone, saj je vozišče še hladno, na njem pa so tudi udarne jame in pesek ter naj ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti ob dejstvu, da že pol leta niso vozili motorja.”

POTEKAL BO POOSTREN IN SISTEMATIČEN NADZOR NAD KRŠITELJI V PROMETU

Policija bo v času akcije opravljala poostren in sistematičen nadzor nad kršitelji cestno- prometnih predpisov, policisti motoristi pa bodo izvajali preventivne aktivnosti na terenu »Policijska izkušnja kot nasvet«.

 »Vse udeležence v cestnem prometu pozivamo, da pozorno spremljajo dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto upoštevajte prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikom vozila naj vozniki  preverijo  t. i. mrtvi kot! Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se lahko v ogledalih “izmuznejo”. Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti!« je še dodal Matjaž Leskovar, predstavnik Policije.

 

»Izvajamo sanacije po zimi poškodovanih vozišč na 141 odsekih državnih cest ter preplastitve in sanacije 26 slabih odsekov cest v dolžini 33,7 km. V pripravi pa so razpisi še za 82,7 km slabih odsekov. Preučujemo tudi možnosti prilagoditve prometne signalizacije, saj želimo z vsemi dodatnimi ukrepi na javnih cestah voznikom enoslednih motornih vozil zagotoviti varno vožnjo in jih pravočasno obveščati o nevarnostih ter jih čim varneje voditi skozi krivine,« je poudarila Ljiljana Herga iz Direkcije RS za infrastrukturo.

Čiščenje cestišč bo predvidoma zaključeno do sredine aprila.