1. junija 2023 je vodja poslanske skupine Jelka Gidec na ministra za delo naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z (ne)reševanjem pritožb o zavrnitvi državnih štipendij, vse do danes pa ta še vedno ni podal odgovora.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na ministra za delo naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z ignoriranjem pisnega poslanskega vprašanja.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj.

“Dne 1. junija 2023 sem na vas naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z (ne)reševanjem pritožb o zavrnitvi državnih štipendij, vse do danes pa še vedno nisem prejela odgovora. Če zanemarim dejstvo, da ne spoštujete roka za posredovanje odgovora, določenega v Poslovniku državnega zbora, in tako zamujate že dva skoraj dva meseca, pa ne morem mimo dejstva, da gre za izjemno pomembno vprašanje, z ignoriranjem oziroma neodgovorom pa izražate nespoštovanje in posmeh številnim državljanom, ki že mesece čakajo, da uradniki odločijo o upravičenosti njihove pritožbe o zavrnitvi državnih štipendij. Zato vas pozivam, da nemudoma odgovorite na moje vprašanje, ki ste ga prejeli 1. junija 2023, prav tako pa ga ponovno navajam spodaj.

Po naših zanesljivih informacijah na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti beležite velike zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij. Mladostniki in njihovi starši tako po več mesecev čakajo, da uradniki odločijo o upravičenosti njihove pritožbe, hkrati pa jim na vprašanja, koliko časa bodo še morali čakati, ne znajo ali nočejo odgovoriti, temveč zgolj povedo, da imajo pač zaostanke.

Pri tem gre za dvojo nesprejemljivo prakso: na eni strani so mladi oziroma njihove družine prikrajšanje za finančna sredstva, ki bi jim prišla še kako prav, na drugi strani pa bo v primeru ugoditve pritožbe javna blagajna oškodovana za obresti, ki jih boste morali povrniti.

Zaradi vsega navedenega vas pozivam, da kot pristojni minister nemudoma preverite zadeve na vašem ministrstvu in primerno ukrepate.”

Ob tem sprašuje sledeče:

1.     Koliko pritožb o zavrnitvi državnih štipendij je trenutno v reševanju?

2.     Kateri datum ima »najstarejša« pritožba o zavrnitvi državne štipendije, ki je še niste rešili?

3.     Kdo je odgovoren za zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij?

4.     Kako boste ukrepali zoper odgovorne?

5.     Koliko zamudnih obresti je bilo v zadnjem letu izplačanih zaradi dodelitve državnih štipendij za nazaj?

 

Spletno uredništvo