Koliko pritožb o zavrnitvi državnih štipendij je trenutno v reševanju in kdo je odgovoren za zaostanke pri rešavnju teh pritožb?

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti obstajajo veliki zaostanki pri reševanju pritožb glede zavrnitve državnih štipendij. Mladostniki in njihovi starši čakajo več mesecev na odločitev, medtem ko uradniki ne dajejo jasnih odgovorov o času čakanja.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na na Ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z (ne)reševanjem pritožb o zavrnitvi državnih štipendij.

Za vas spodaj objavljamo poslansko vprašanje v celoti:

Po naših zanesljivih informacijah na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti beležite velike zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij. Mladostniki in njihovi starši tako po več mesecev čakajo, da uradniki odločijo o upravičenosti njihove pritožbe, hkrati pa jim na vprašanja, koliko časa bodo še morali čakati, ne znajo ali nočejo odgovoriti, temveč zgolj povedo, da imajo pač zaostanke.

Pri tem gre za dvojo nesprejemljivo prakso: na eni strani so mladi oziroma njihove družine prikrajšanje za finančna sredstva, ki bi jim prišla še kako prav, na drugi strani pa bo v primeru ugoditve pritožbe javna blagajna oškodovana za obresti, ki jih boste morali povrniti.

Zaradi vsega navedenega vas pozivam, da kot pristojni minister nemudoma preverite zadeve na vašem ministrstvu in primerno ukrepate.

 

Sprašuje sledeče:

  1. Koliko pritožb o zavrnitvi državnih štipendij je trenutno v reševanju?
  2. Kateri datum ima »najstarejša« pritožba o zavrnitvi državne štipendije, ki je še niste rešili?
  3. Kdo je odgovoren za zaostanke pri reševanju pritožb o zavrnitvi državnih štipendij?
  4. Kako boste ukrepali zoper odgovorne?
  5. Koliko zamudnih obresti je bilo v zadnjem letu izplačanih zaradi dodelitve državnih štipendij za nazaj?
Spletno uredništvo