Včeraj sta Janez Janša in Milan Zver na novinarski konferenci predstavila ključne interne dokumente v povezavi s spornim obiskom evropske komisarke Věre Jourove na slovenskem ustavnem sodišču.

 

Za vas spodaj razkrivamo ključne citate in opomnike.

 • ključni citati razkritih dokumentov:

“Golobova stranka je na volitvah prepričljivo zmagala, saj so se volivci mobilizirali proti ekscesnemu načinu vladanja premierja Janše.”

“Srečanje s slovenskimi mediji vam bo dalo dober vpogled v to, kako mediji dojemajo stanje medijske svobode v državi ter vpogled v prizadevanja sedanje vlade, da bi začela z reformami po koncu napetega obdobja pod Janšo.”

“28. decembra 2022 je stopil v veljavo nov zakon o RTV Slovenija, ki je predstavljal eno glavnih predvolilnih zaobljub sedanje koalicijske vlade. Politično je eden glavnih ciljev zakona sanacija stanja v javnem zavodu z “depolitizacijo”, kar v praksi pomeni spremembo sestave programskega sveta in uprave.”

“Predlog zakona o RTV je bil pripravljen v tesnem sodelovanju z medijskimi strokovnjaki in nevladno organizacijo Pravna mreža za varovanje demokracije (spoznali jih boste ob obisku). Predlog zakona je bil sprejet po nujnem postopku kot sredstvo za depolitizacijo javne radiotelevizije, potem ko so bili na ključne položaje imenovani zavezniki prejšnje vlade.”

“Ustavno sodišče je 20. februarja 2023 zadržalo (tj. nekakšen začasni ukrep, da se počaka do končne odločitve) izvajanje ključnih določb zakona, ki omogočajo menjavo vodstva. Odločitev je kontroverzna, saj pomeni, da se postopek imenovanja novih vodstvenih struktur lahko nadaljuje, medtem ko sodišče še odloča, vendar imenovanja ne bodo začela veljati, dokler sodišče o tem ne bo dokončno odločilo. Tako danes v praksi obstajata dve vodstveni strukturi, stara, ki odloča, in nova, ki čaka na pravnomočno sodbo. Pozitivno pa je, da je bil novi upravni organ imenovan brez vpletanja politikov, torej s strani civilne družbe in osebja RTV.”

“Več deležnikov se je po imenovanju Andreja Graha Whatmougha za novega generalnega direktorja RTV Slovenija aprila 2021 in Uroša Urbanije, nekdanjega vodje Urada za komuniciranje (UKOM), za direktorja RTV Slovenija pritožilo, da se je situacija na RTV drastično poslabšala.”

“Oba sta prepoznana kot politična zaveznika nekdanjega premierja Janše. Medtem ko je Urbanija vodil UKOM, je ta organ prekinil financiranje Slovenski tiskovni agenciji (STA), kar je Komisija močno kritizirala, številni deležniki pa menili, da gre za politično motivirano ravnanje, ki je privedlo do odhoda številnih zaposlenih. V zadnjih mesecih je več novinarjev RTV podalo izjave o nadlegovanju in pritiskih, medtem ko so njihova združenja organizirala več stavk.”

 • iz opomnika za srečanje z novinarji:

Glavna sporočila:

 • Vem, da ste prestali težke čase.
 • Razumem, da se situacija zdaj spreminja s pomembnim prizadevanjem nove vlade za uvedbo reform na vrsti pomembnih področij vključno z neodvisnostjo javnih medijskih služb.

Dodatno iz opomnika za medije:

 • Dezinformacije in lažne novice v Sloveniji se najpogosteje širijo prek medijev, ki so blizu SDS (EPP), ki na volitvah aprila 2022 ni dobila večine za sestavo vlade. Ti mediji so pod nadzorom madžarskih poslovnežev iz kroga Viktorja Orbána in jih vodijo privrženci SDS.
 • Glavna izmed njih sta novičarska portala Nova24tv.si in Demokracija.si (kjer ima SDS več kot 30-odstotni neposredni lastniški delež), ki pogosto širita dezinformacije od tujih skrajno desnih portalov, najpogosteje Breitbart.com. Novinarsko častno razsodišče Slovenije je večkrat obsodilo poročanje obeh portalov. Poročanje obeh portalov se pogosto omenja tudi na nekaterih lokalnih portalih.
 • Nekdanji direktor Nove hiše, ki vodi portal Nova24tv.si, Aleš Hojs, je bil minister za notranje zadeve v zadnji Janševi vladi leta 2020. Na tej funkciji je vsaj petkrat javno širil dezinformacije ali neresnične trditve.
 • Edini redni projekt preverjanja dejstev v Sloveniji, Razkrinkavanje.si, je leta 2019 ustanovil Oštro, center za preiskovalno novinarstvo v Jadranski regiji.
 • Meta (Facebook) je razkril, da je njihov slovenski partner za preverjanje dejstev portal Oštro. Od 1. oktobra do 31. decembra 2022 je bila izvedena preverba dejstev na več kot 220.000 vsebinah na Facebooku in 12.000 vsebinah na Instagramu.

Iz opomnika za sestanek s Pravno mrežo:

 • Glavni cilj Pravne mreže je zagotoviti pravno zaščito posameznikom in organizacijam pri njihovem mirovnem delu za spoštovanje, izvajanje in zaščito demokratičnih načel ter človekovih pravic, ki so bile napadene z vladnimi ukrepi zlasti pod prejšnjo vlado Janeza Janše (SDS-EPP), katere način delovanja je kmalu vzbudil zaskrbljenost nevladnih organizacij.
 • Delo vaše pravne mreže je pomembno. Uspehi na vseh ravneh sodišč (vključno z ustavnim) so dokaz kakovosti in potrditev, da je vaše delo nenadomestljivo.
 • Zanima me tudi, če bi lahko izvedela več o dejavnostih, ki ste jih razvili s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se soočajo s podobnimi izzivi.

Sporna tretja točka ciljev sestanka med Jourovo in Accetom

Naj poudarimo, da kljub razkritju dokumentov evropska komisija še vedno cenzurira tretjo točko ciljev sestanka med komisarko Věro Jourovo in predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accetom. Domneva se, da gre za direktno navodilo Jourove Accetu za pospešitev postopkov glede RTV.

 

 

Spletno uredništvo