Klemenčič odstopil ali izpadel?

Danes med prebivalstvom vzbuja dvome novica, da naj bi Goran Klemenčič odstopil od kandidature za novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice.

Dvom v pravilnost novice je predvsem v tem, da so dvomljivci v tujih medijih zasledili, koliko glasov je dobil v prvem glasovanju. V ponedeljkovih volitvah so bili glasovi razporejeni takole:

– Pierre-Yves le Borng – 105 glasov.

– Dunja Mijatović – 76 glasov.

– Goran Klemenčič – 67 glasov.

V drugem krogu je prišlo do velikega preobrata, saj je Klemenčič dobil le 19 glasov, Mijatovićeva 107 glasov, Pierre-Yves Le Borgn pa je prejel 103 glasove.

Ne vemo sicer ali je dvom o odstopu ali pa bi glede na rezultate  volitev rekli – da je kot tretji, z najmanj glasov izpadel – pravilen, nas pa vsekakor zanima, kdo ga je predlagal na to mesto.

Pa poglejmo zgodovino: Vlada je za to kandidaturo pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve. Vse skupaj se je začelo 5. julija.

Pri tej kandidaturi moti dvomljivce predvsem Klemenčičeva povezanost z interpelacijo, ki je potekala v državnem zboru, o iranskih poslih. V času te afere je bil na KPK. Še vedno se menda iščejo odgovori – je kot šef ravnal pravilno ali ne, čeprav je o zadevi bil obveščen.

Kakorkoli, še enkrat smo izgubili priložnost, da bi pridobili ugled, kot zgledno urejena država, ki se zaveda pomena človekovih pravic. Podobno razočarani smo bili že, ko se je bivši predsednik države potegoval za mesto generalnega sekretarja OZN.