Mimo je 30. junij 2023, ko bi morala vlada oblikovati nov plačani steber za zdravstvo in ga poslati v državni zbor. Maja letos je koordinacijo prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik. Pogajanja so bila prepuščena tretji osebi brez konkretnega mandata in so zašla v slepo ulico.

Poslanka mag. Karmen Furman je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z novim plačnim stebrom za zdravstvo.

Za vas objavljamo poslansko vprašanje v celoti.

Mimo je 30. junij 2023, ko bi morala Vlada RS skupaj z deležniki oblikovati nov plačani steber za zdravstvo in ga poslati v Državni zbor RS. Spomnimo, maja letos je bil s pogajanj umaknjen zdaj že nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, koordinacijo pa je prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

Glede na medijska poročanja in odzive več sindikatov v zdravstvu niste še niti blizu končni verziji. »Pogajanja so bila prepuščena tretji osebi brez konkretnega mandata in so zašla v slepo ulico. Nakazanih rešitev, v času, ko bi se morali že pripravljati na realizacijo novega plačnega sistema, ni,« so zapisali v sindikatu Fides in pogajanja označili kot »brezplodna«.

V petek, 7. julija 2023, je predsednik vlade v izjavi za javnost glede odstavitve ministra za zdravje med drugim dejal, da bo vlada nadaljevala zdravstveno reformo po točno taki poti, kot ste si jo zadali pred letom dni.

Sprašuje sledeče:

1.     Na kateri točki je v tem trenutku oblikovanje novega plačnega stebra za zdravstvo?

2.     Ali držijo navedbe v medijih, da se ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik ne udeležuje več pogajanj za nov plačni steber v zdravstvu? Če ne, zakaj ne in kdo vodi pogajanja?

3.     Kdo kot predstavnik Ministrstva za zdravje sodeluje v pogajanjih za nov plačni steber v zdravstvu?

4.     Kdaj načrtujete oblikovanje novega plačnega sistema za zdravstvo?

 

Spletno uredništvo