Kako solidarna je v resnici koalicija pod vodstvom Marjana Šarca?

Foto: Državni-zbor-Matija Sušnik

To se je pokazalo včeraj na izredni seji državnega zbora, ko je koalicija soglasno zavrnila predlog, da bi povečali invalidske pokojnine.

Pa poglejmo zadevo od blizu:

– v Sloveniji je 7.500 državljanov, ki prejemajo invalidsko pokojnino – velikokrat celo manj kot 300 evrov na mesec.

– na drugi strani imamo socialno pomoč, ki je občutno višja od teh najnižjih pokojnin.

In tako imamo resnično ranljivo skupino delavcev, ki bi radi delali, pa jim zdravje to ne dopušča, zato so prisiljeni životariti s 300 evri na mesec. In tiste, ki prejemajo socialno pomoč, ki jo jim je omogočila vlada Marjana Šarca – pozabili pa so na invalidske upokojence, ki so daleč pod pragom revščine.

Poslanec stranke SDS Anže Logar je ob tem dejal:

“Prvi je na socialnih transferjih in ne dela, drugi pa je delal in postal invalid – in ta drugi ima skoraj pol manj sredstev za preživetje. Kje je tukaj normalna človeška logika?”

Poslanka stranke SDS Anja Bah Žibert pa je pojasnila še s številkami:

“To pomeni, da je delež tistih, ki prejemajo invalidsko pokojnino, nižjo od 402 evra, kot znaša osnovni znesek minimalnega osebnega dohodka, visok in predvsem nesprejemljiv. Za 7.500 državljanov je situacija takšna, da prejemajo invalidsko pokojnino, ki je celo nižja od 300 evrov na mesec.”

Tako, na kratko smo povzeli včerajšnje dogajanje v državnem zboru – kaj si ob tem mislite vi, pa prepuščamo vaši presoji.

Preberite še:

https://www.sta.si/2684601/predlog-sds-za-visje-invalidske-pokojnine-koncal-zakonodajno-pot

https://www.sds.si/novica/anja-bah-zibert-je-skrb-koalicije-za-upokojence-resnicna-bodo-podprli-dvig-najnizjih