Je sobotna oddaja Utrip dosegla največjo gledanost v zgodovini RTV?

Foto: prtscr- https://4d.rtvslo.si/arhiv/utrip/174592970

Na medmrežju lahko beremo o odzivih na sobotno oddajo Utrip. Odzivi so tako pohvalni, kot šokantni. Gledalci, ki so vajeni, da jih RTV ne preseneča ne v pozitivnem in ne v  negativnem smislu – vedno so bili menda bolj naklonjeni levi politični opciji –  so bili presenečeni.

Če ste zamudili oddajo o kateri vsi pišejo in govorijo, si jo lahko ogledate na tej povezavi:

https://4d.rtvslo.si/

Še enkrat se je pokazala razdvojenost državljanov, ki so v veliki meri odvisni od poročanja medijev, ki so levo usmerjeni. Prav zaradi tega najbrž začudenost, da se lahko pojavi tudi oddaja, ki nepristransko poroča o dogajanju v Sloveniji.

Tukaj si lahko preberete odziv gledalke, ki je javno dostopen na tej povezavi:

https://www.dnevnik.si/

Nekateri menda še vedno mislijo, da bi morali biti novinarji podložni določeni politični opciji in da si ne bi smeli vzeti pravice poročati objektivno in postreči s pravimi podatki.

Prav tako se nekateri čudijo, da ima lahko novinar svoj pogled na določeno temo.

In kaj naj bi bilo pri tem narobe?

Uporabniki medijskih novic so v resnici že naveličani tega, da se o določenih temah medijske hiše poenotijo in v resnici ne najdeš drugega mnenja.

Izjema je morda Nova24TV in časnik Demokracija, kar pa je v resnici premalo za pošteno in objektivno poročanje.

V vseh demokratičnih družbah imajo namreč na voljo več različnih medijev – tako leve, kot desne in sredinske. Samo na takšen način lahko uporabniki pridejo do svojih zaključkov in so zadovoljivo informirani.

Pri nas pa se je uveljavilo prepričanje, da je v dvom v odločitve vladajoče strukture nedopusten in mediji kar tekmujejo med sabo, kdo jih bo bolj hvalil.

Počnejo to zaradi denarja? Morda.

Še bolj pa je verjetno, da so to ostanki prejšnjega režima, kjer je bilo novinarstvo močno omejeno in je veljala prepoved objektivnega poročanja.

Morda si nekateri želijo takšnega sistema tudi v današnjem času, saj so moteči nenehni pozivi odgovornih proti sovražnemu govoru. Komu želijo prepovedati govoriti?

Kakorkoli – sobotna oddaja Utrip je marsikomu vlila upanje, da se tudi v Sloveniji prebuja realnost pri poročanju o temah, ki nas vse zanimajo.

Novinarji na RTV se ne bi smeli deliti ne na leve in ne na desne, ker njihov obstoj plačujemo vsi državljani – različnih političnih prepričanj. Poročati bi morali objektivno, tako kot je bilo to v sobotni oddaji Utrip.

Zakaj je potem leva politična opcija tako zgrožena, če je na sporedu enkrat za spremembo objektivna oddaja? Desni volivci menda že leta prenašajo novinarska sprenevedanja in pristranskost v korist levih vlad, pa morajo kljub temu plačevati RTV naročnino?

Napisal: Mikki