To je mogoče samo v Sloveniji

Foto: pixabay.com

V našem največjem gospodarskemu izvoznemu gigantu Gorenju, se sindikalisti in uprava dogovorijo, da stavke ne bo, ker želijo ohraniti delovna mesta in ker jih skrbi, da bi z napovedano stavko še poslabšali socialni položaj svojih delavcev.

Na drugi strani pa je javni sektor, ki ga plačujejo prav delavci Gorenja in ostali gospodarstveniki. Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza je sporočil, da se bodo o napovedani stavki, ki je predvidena 14. marca, dogovorili v ponedeljek.

Kljub temu so vrtci in šole že začele pošiljati obvestila staršem. In kaj lahko storijo starši, ki delajo v gospodarstvu? Popolnoma nič, saj vendar samo plačujejo delovanje sindikata in dajejo plačo vsemu javnemu sektorju, nimajo pa besede kako naj se njihov težko zaslužen denar razdeli.

Stavka šolnikov bo spet prizadela samo delavce v gospodarstvu, ki ne bodo vedeli kam naj dajo otroke v času, ko morajo delati za plače stavkajočih in za njihove zahteve. Kot, da bi se v gospodarstvu cedila med in mleko in ne bi bila razlika v plačah že skoraj 500 evrov v korist javnih uslužbencev?

In kot, da to še ni dovolj, so se oglasili še zdravniki, ki menda tudi želijo stavko, ker niso izpolnjene vse zahteve preteklega stavkovnega zahtevka. Datum stavke še menda ni določen.

Pandorina skrinjica je odprta – stavka na stavko vseh javnih uslužbencev, ker vsi želijo več denarja, ki pa ga zaslužijo delavci v gospodarstvu. Ob tem se nam pojavi vprašanje – kdaj pa bodo ti delavci imeli večje plače, če so z delom zaslužili dobičke? Je njihova naloga res samo skrbeti, da se država ne sesuje, delati dobro in skrbeti za proračun države, ki ta proračun ne zna pravično razdeliti. Saj vendar nismo v sužnje lastniškem času, ali kako?