Gorenje obvestilo delavce, kako naj se obnašajo preventivno!

Foto: pixabay.com

Vsi odgovorni so morali obvestiti svoje sodelavce kako naj ravnajo v primeru suma okužbe ali že okužbe:

“Tudi najmanjši sum okužbe moramo ustrezno obravnavati – Korona virus ostaja realna grožnja za naše zdravje, kar kažejo tudi zadnji primeri okužb naših zaposlenih. Zato ne smemo opustiti preventivnega vedenja in moramo še naprej upoštevati vse ukrepe, ki so jih sprejele pristojne službe ter ukrepe znotraj podjetja. Ti niso sami sebi namen, temveč varujejo nas in naše sodelavce. V nadaljevanju bomo na kratko osvežili abecedo ravnanja v različnih primerih.

  1. Danes se ne počutim najbolje

Pred pojavom koronavirusa smo znake povečane utrujenosti, slabega počutja ali morda celo nižje vročine tudi spregledali in se kljub temu odpravili v službo. Danes to seveda ni več sprejemljivo! V omenjenih primerih ostanemo doma, pokličemo vodjo in mu sporočimo, da nas danes zaradi slabega počutja ne bo v službo. Nato pokličemo zdravnika, ki bo po pogovoru in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil ali je sum upravičen ali ne.

  1. Bil sem v stiku z okuženo osebo

Če izveste, da ste bili v stiku z okuženo osebo, ostanete doma (v samoizolaciji) in to sporočite vašemu neposrednemu vodji. Pokličete vašega osebnega zdravnika, ki bo skupaj z epidemiologom presodil, kako tvegan je bil stik. Vse dokler vaš zdravnik ne reče drugače, veljajo za vas ukrepi socialnega distanciranja.

  1. Odredili so mi karanteno

Karanteno vam je odredilo Ministrstvo za zdravje, na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Karantena traja 14 dni od zadnjega visoko tveganega tesnega stika z bolnikom z boleznijo COVID-19 oz. 14 dni od prihoda v Slovenijo iz držav, ki jih določi Vlada RS. Čim prej oz. najkasneje v treh delovnih dneh morate o tem obvestiti svojega neposrednega vodjo, kjer mu sporočite tudi razlog, zakaj vam je bila odrejena karantena. Če lahko svoje delo opravljate tudi od doma, skupaj z vodjem o spremenjenem načinu dela obvestite kadrovsko službo, ki vam bo izdala tudi ustrezne dokumente. Odločbo za karanteno pa boste prejeli po pošti in jo v roku treh delovnih dni od prejema skenirano posredujte na naslednji e-naslov: [email protected]. Karanteno preživljajte na domačem ali začasnem naslovu in ne odhajate od doma! Izogibajte se stikom z drugimi in spremljajte svoje zdravstveno stanje. Če se vaše zdravstveno stanje pomembno spremeni, oz. ste vi ali kdo od vaših bližnjih zboleli in so vam potrdili okužbo s koronavirusom, to nemudoma sporočite vašemu vodji.

  1. Imam potrjeno okužbo s koronavirusom

V primeru potrjene okužbe s COVID-19 ne smete zapuščati svojega bivališča. Čim bolj morate omejiti stike z drugimi oz. se začasno umakniti v izolacijo. Ta ukrep vam odredi izbrani osebni zdravnik in velja za najmanj 14 dni. Potrjeno okužbo čim prej sporočite svojemu vodji, ki bo skupaj z vami in pristojnimi službami začel z identifikacijo stikov. Dobro sodelovanje z ustreznimi inštitucijami in zgodnja identifikacija stikov sta ključna pri nadaljnjem omejevanju širjenja virusa. V času izolacije ste v bolniškem staležu z 90% nadomestilom plače. Čas izolacije je odvisen od poteka bolezni, kjer se pri bolniku z blagim potekom bolezni, ki ne potrebuje bolnišnične oskrbe, ta lahko zaključi po 14 dneh od pojava prvih znakov, simptomov okužbe, medtem ko se pri bolniku z vročino zaključi 14 dni po prenehanju vročine.

Iz naštetega je razvidno, da je v sedanjih razmerah še posebej pomembno, da ravnamo odgovorno in da se čim bolj držimo ukrepov in smernic, ki jih opredelijo pristojne službe. Ne gre drugače, kot da sprejmemo novo realnost. Hitreje, kot se bomo z njo naučili živeti, hitreje nam bo šlo na bolje.”