Gorenje – ni uradnih novic – delavci pa pripovedujejo…!

Foto: TIGR

Med delavci Gorenja in v Velenju v resnici vre – Gorenje z avtobusi uvaža delavce iz južnih sosedskih držav?

Dobili smo kar nekaj pisem in pričevanj kako zelo se je ob prihodu teh novih delavcev, ki jih menda spet kar z avtobusi vozijo v Velenje, spremenilo njihovo delovno okolje.

Med starimi delavci in prišleki nastajajo konflikti, ker so prišleki agresivni, arogantni in si v resnici predstavljajo, da so nekaj več kot vsi tisti, ki že leta delajo za Gorenje.

Se morda zgodovina Velenja in Šoštanja ponavlja?

Mi, ki smo dovolj stari, se spomnimo prišlekov, ki so se pretepali v gostilnah; prišlekov, ki so preproge stepali skozi okna svojih stanovanj v blokih (lahko si predstavljate, kako so se počutili spodnji sosedje); ki nas niso spoštovali; ki so svoje običaje in navade želeli prenesti v Slovenijo – ampak smo dosegli soglasje in živimo v miru.

Mi se spominjamo – z veliko potrpežljivosti in razumevanja smo jih naučili, da če želijo živeti med nami, nas morajo najprej spoštovati – kot mi spoštujemo njih – ker smo jim omogočili boljše življenje!

In nikar reči, da moramo še enkrat desetletja graditi odnose s prišlekom, ki nas niti ne spoštujejo in jim gre zgolj za zaslužek?

Tega si Slovenija po vseh letih priseljevanja narodov, ki iščejo boljše življenje, ne zasluži  in tudi ne zmore!

Če torej Gorenje uvaža delavce – naj jih tudi poduči, kako je živeti v Sloveniji. Zaradi tega, ker so potrebni za naše gospodarstvo niso nedotakljivi za naš zakonski sistem.

Ste jim to povedali, preden ste jih pripeljali?

In naj se ne dogajajo več nesoglasja med malico, ko se srečajo NOVI in stari:

– NOVI tuli na kuharice, zakaj mu ponujajo svinjsko meso – ne vidi pa dalje od nosa, da ima na razpolago kurje meso, ribe in podobno.

– in če mu starejši delavec to želi povedati – ga NOVI želi fizično napasti?

Se vam takšni odnosi zdijo normalni?

Gorenje – čas je, da poveste kaj se pri vas dogaja – se vam ne zdi?

Predvsem pa je potrebno pomiriti delavce – tiste prišleke, ki so res agresivni, pošljite nazaj od koder so prišli.

Mikki