Evropska pobuda za ohranitev avtohtonih narodnih manjšin

Po medmrežjih je zaokrožila EVROPSKA DRŽAVLJANSKA POBUDA z naslovom MINORITY SAFEPACK. Namen te pobude je zaščititi avtohtone narodne manjšine po Evropi.

Med te avtohtone manjšine v Sloveniji vsekakor spadajo Italijanska in Madžarska manjšina. Prav tako pa mednje spadajo tudi Slovenci, ki so manjšina v naših sosednjih državah.

Omenjena pobuda naj bi urejala sprejemanje pravnih aktov, ki bi izboljšali življenje in zaščito osebam, ki so pripadniki avtohtonih narodnih manjšin v Evropski Uniji.

Pravni akti bi morali poskrbeti za politične ukrepe na jezikovnem področju, v izobraževanju, ohranjanju kulturne dediščine, na področju enakosti in podobno.

Kako pomembno je za narod, da ohrani svoj jezik na območjih, kjer so živeli že stoletja, pa čeprav so se znašli, zaradi zgodovinskih sprememb v tuji državi – si lahko predstavljate.

Mislimo, da bi se lahko tej pobudi pridružili tudi mi, ki nam je kot majhnemu narodu še kako pomemben jezik, naša kultura in naš način življenja in to v čim večjem številu.

Če želite več informacij, jih najdete na tej povezavi:

https://www.fuen.org/ [1]
ali na spletni strani evropske državljanske pobude:
http://www.minority-safepack.eu/ [2].
Če se strinjate in se želite pridružiti tej pobudi, lahko na spodnji povezavi dodate svoj podpis:

https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/ [3]
Zelo si želimo, da bi pobuda uspela, saj bi s tem pripomogli k ohranitvi avtohtonih narodnih manjšin, njihovih jezikov in kulture.

Zbiranje podpisov bo potekalo do 3. aprila 2018. Evropska Unija ima predpis o državljanskih pobudah in glede tega predpisa, bi Slovenija morala zbrati vsaj 6.000 podpisov.

Upamo, da nam bo uspelo doseči to številko in se vam v imenu avtohtonih narodnih manjšin že vnaprej zahvaljujemo za vsak podpis.

Velikokrat so mala dejanja povod za nastanek nekaj velikega za ohranitev narodovega obstoja!