Divje živali – bodimo obzirni do mladičev

Foto: pixabay.com

Lovska zveza Slovenije poziva sprehajalce, kmete in ljubitelje narave, da smo v času kotitve srnjadi in gnezditve ptic. Prav zaradi tega opozarjajo, da naj bomo ljudje še posebej strpni do teh mladih življenj.

V Sloveniji so vedno pogostejše zgodnje košnje travnikov, kar je velikokrat usodno za mladiče srnjadi in ptičja gnezda. Lovci se zaradi tega trudijo takšna področja pregledati z zato usposobljenimi psi in rešiti čim več teh mladičev.

Kljub temu pozivajo tudi kmete in sprehajalce, da če opazijo na primer mladiča srnjadi, naj ga previdno nesejo na rob travnika. Tega pa naj ne storijo z golimi rokami, saj je srnjad še posebej občutljiva na vonj človeka. To delo naj opravijo orokavičeni.

Prav tako naprošajo vse, ki obdelujejo zemljo, naj v času gnezditev in skotitev ne škropijo in ne gnojijo pridelovalnih površin.

Mi dodajamo – če se boste v teh dneh odpravili na sprehod v naravo, vtaknite v svoj žep še rokavice. Morda boste prav vi tisti, ki boste na takšen – pravilen način – rešili kakšno mlado življenje divjih živali. Pa srečno!