Danes praznujemo dan državnosti

Foto: Vlada Republike Slovenije

Dan državnosti vsako leto praznujemo 25. junija. Na ta dan obeležujemo spomin na leto 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Sprejeti sta bili Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. Z napadom Jugoslovanske ljudske armade se je 27. junija pričela osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

V znak počastitve osamosvojitve tega dne potekajo po slovenskih občinah številne praznične prireditve. Včeraj je v Skornem pri Šoštanju, na predvečer praznika, za Slovenijo zelo pomembnega dne, potekala osrednja proslava v organizaciji Turističnega društva Skorno. V imenu organizatorja je prisotne pozdravil Matej Skornšek, kot osrednji govornik prireditve pa je zbrane nagovoril župan občine Šoštanj Darko Menih, ki je med drugim izpostavil, da se občina spopada s številnimi problemi kot so neizplačane odškodnine, plan ministrstva za zdravje, da pripoji Bolnišnico Topolšica k Splošni bolnišnici Celje, razpisi za evropska sredstva, na katere se lahko prijavljajo le mestne občine in drugo. Izpostavil je tudi, da se je pojavila “poplava Civilnih iniciativ”, saj se problemi le kopičijo in ne rešujejo. Ob koncu je vsem prisotnim zaželel prijetno praznovanje, organizatorjem pa se zahvalili za pripravljeno prireditev.

Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, se je spomnil zgodovinsko pomembnih dogodkov in tistega časa, vznesenosti, poguma in upanja v lepšo prihodnost. Spomniti se tako velja tudi posebne vloge 89. Območnega poveljstva Teritorialne obrambe (TO) s takratnim poveljnikom majorjem Jožetom Ervinom Prislanom, članov štaba, poveljnikov enot ter vseh pripadnikov TO. Poskus odvzema orožja TO je poveljstvo TO uspešno preprečilo, takrat pa so se izjemno izkazale družine, ki so tajno hranile orožje za odločilni čas. Slovenski narod je z oddajo svojega glasu na plebiscitu takratnemu političnemu vodstvu dal jasen znak, da želi svojo državo, tej želji pa so se pridružili takratni pripadniki TO in slovenske milice in željo z orožjem podprli.

Prisotne je nagovoril še Anton Berložnik, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Skorno- Florjan in Bele Vode.

K spomeniku veteranov vojne za Slovenijo v Šoštanju in k spomeniku NOB v Skornem sta bila položena venca, minuta molka pa poklonjena vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo.

Po kulturnem programu je za zabavo poskrbel ansambel Donačka.