CVETNA NEDELJA, VIR: Občina Ljubno

V nedeljo, 2. aprila 2023 kristjani praznujemo Cvetno nedeljo, ki je na Ljubnem nekaj prav posebnega.

Na Ljubnem se je namreč tekom zgodovine razvila tradicija izdelovanja posebnih, figuralnih Cvetnonedeljskih potic. Izdelovalci k blagoslovu prinesejo unikatne butarice, v obliki predmetov iz vsakdanjega življenja: živalskih motivov, kmečkih orodij in pripomočkov, sakralnih predmetov, v današnjem času pa tudi športnih rekvizitov (ribiške palice, smuče), igrač… Tradicija izdelovanja posebnih butaric je bila pred desetimi leti razglašena za živo mojstrovino državnega pomena.

Po sveti maši zato v Muzejskih zbirkah Ljubno in v Kulturnem domu in kongresnem centru KLS Ljubno pripravljajo DAN ODPRTIH VRAT. V dvorani bodo predvajali projekcijo filma RUŠEVEC (1991) režizerja Andreja Mlakarja, odprta pa bodo tudi vrata Muzejskih zbirk Ljubno, v katerih se nahajata Zbirka Ljubenskih cvetnonedeljskih potic in Interaktivna flosarska zbirka. 

URNIK in LOKACIJA:

9.15: Blagoslov potic, butar, zelenja na trgu pred cerkvijo Sv. Elizabete

09.30: Sv. maša

10.00 – 12.00: Dan odprtih vrat Zbirke Ljubenskih Cvetnonedeljskih potic v mansardnih prostorih Zadružnega doma in projekcija filma “Ruševec” v novi dvorani Kulturnega doma in Kongresnega Centra KLS Ljubno.

Lokacija: Foršt 6, 3333 Ljubno ob Savinji.

Nov vhod v dvorano Kulturnega doma in kongresnega centra KLS je zadaj. Vhod v Muzejske zbirke Ljubno je isti kot za v knjižnico Ljubno. Zbirke se nahajajo v mansardni prostorih.

Spletno uredništvo

VIR: Občina Ljubno