Vir: gimnazija.scv.si

Anja Drev, ki je slovenske barve zastopala med 12. in 18. marcem letos na 2. svetovnem prvenstvu gluhih in naglušnih alpskih smučark in smučarjev v Innerkremsu, je domov prinesla dve bronasti medalji, eno je prismučala v smuku, drugo v kombinaciji, dvakrat je bila peta in enkrat četrta. Devetnajstletna Anja, članica Smučarskega kluba Mozirje, je med dvema tekmama svetovnega prvenstva v Avstriji “vmes skočila še na maturantski ples” v Velenje in po večerji odhitela nazaj v Avstrijo, kjer jo je zjutraj čakala že nova tekma.

Več o Anji si lahko preberete v intervjuju, ki so ga zanjo pripravili njeni sošolci, dijaki Gimnazije Velenje. Ob sprejemu naše izjemne alpske smučarke so z gimnazije sporočili takole:

Včeraj je bil na Gimnaziji Velenje poseben dan. Častni sprejem so dijaki z razredničarko in ravnateljem pripravili za dijakinjo četrtega letnika športne gimnazije Anjo Drev, ki je na svetovnem prvenstvu v Innerkremsu prismučala kar dve bronasti medalji.

 

Vir: gimnazija.scv.si

Najprej so si dijaki ogledali dokumentarni film o Anjinem smučanju in dosežkih, nato pa ji je ravnatelj Gimnazije, gospod Rajmund Valcl, s šopkom rož in knjigo Tine Maze čestital za izjemne uspehe. Čestitkam se je pridružila tudi ponosna razredničarka, mag. Alenka Gortan. Sošolci so Anji izkazali pozornost s čudovito ročno izdelano voščilnico, ob tem pa so pripravili zanjo kratek intervju, ki ga objavljamo v nadaljevanju.

 

 

Loti: Anja, z nami nisi preživela veliko časa v šolskih klopeh, ker si ves čas ali na treningih ali na tekmah. Mi bi te radi pa kljub temu bolje spoznali. Kakšen je tvoj tipičen dan?
Anja: Kadar nimam tekme, sem od sedme ure zjutraj na prvem treningu. Če je to v času, ko pri nas ni snega, treniram na ledenikih daleč od doma in od šole. Popoldne imam še kondicijski trening.

Andraž: Na katerega od svojih dosežkov si najbolj ponosna?
Anja: Pravzaprav na čisto vse, ker sem se za vse morala zelo potruditi. Če pa izpostavim kakšen dosežek, sta to bronasti medalji na svetovnem prvenstvu letos in mogoče bi omenila še olimpijado izpred dveh let. Potekala je v Rusiji, veliko je bilo vožnje, ampak vzdušje je bilo odlično in žal mi je le, da me je po smuku doletela trebušna gripa in je bilo potem zame konec tekmovanj.

Gašper: Iz medijev smo izvedeli, da je tvoja najljubša panoga smuk. Pred nedavnim si naredila izpit za avto. Si tudi v avtu tako hitra?
Anja (v smehu): Ne vem, če smem povedati na glas. No ja, tam, kjer se da, pa tudi pritisnem na plin. Sem pa vseeno previdna.

Loti: Tvoja pot je podobna poti Tine Maze in Ilke Štuhec. Imaš tudi ti svojo ekipo?
Anja: Imam. Moja mami organizira vse, kar se tiče financ, sponzorjev, organizacije in urnikov. Oče je serviser, imam pa še trenerja Dreva in včasih pomočnika. Smo dobra in utečena ekipa, zato tudi lahko dosegamo rezultate.

Andraž: Kakšna pa je finančna plat? Vrhunska oprema je draga, potem so tu še potovanja, bivanje v tujini … Kako zmoreš?
Anja: Pri tej plati nekaj stroškov pokrije Smučarska zveza, nekaj Zveza za gluhe, potem imam sponzorje in nekako gre. Za ta del tekmovanj poskrbi mami.

Gašper: Tvoja velika ljubezen je narava in tudi prihajaš s kmetije, kjer si do nedavnega imela konje. Znaš vozit tudi traktor?
Anja: Ja seveda. Še posebej, ker se pri današnjih moških nikoli ne ve, kaj dobiš. (Smeh)

Loti: Kako pa usklajuješ šolske obveznosti s tekmovanji?
Anja: Hm, ni enostavno, večji del leta me ni v šoli. Ocene pridobivam tako, da delam izpite, roke pa določimo s profesorji v času, ko mi uspe kakšen dan biti doma.

Andraž: Kam si se pa vpisala naprej? Kaj boš študirala? Boš še naprej tekmovala?
Anja: Glede na sedanje odlične rezultate bi bilo škoda, če bi vse opustila. Še naprej bom tekmovala. Vpisala sem se pa na Fakulteto za veterino. Od nekdaj sem rada skrbela za poškodovane živali in mi je bilo težko, če jim nisem mogla pomagat. Tako da sem se zdaj odločila za ta študij. Nekaj časa sem razmišljala tudi o Fakulteti za šport, vendar je ljubezen do živali močnejša.

Gašper: Čemu si se morala odpovedati, da si prišla tako daleč v vrhunskem tekmovalnem športu?
Anja: Pravzaprav ne gre za odpovedovanje, ker rada smučam in počnem točno tisto, kar mi je najljubše. Je pa res, da sem vmes med dvema tekmama v Avstriji skočila na maturantski ples in po večerji hitro šla nazaj v Avstrijo, ker me je zjutraj čakala nova tekma.

Loti: Kako pa se tekmovalke med seboj sporazumevate? Govorite angleško, kretate ali oboje?
Anja: Večina tekmovalk kreta, jaz pa se tega šele učim. Ker gre za naravne gibe, to niti ni tako težko razumeti. Pravilo pa je, da med tekmo ne smemo imeti slušnih aparatov.

Andraž: Draga Anja, v imenu razreda ti povem, da smo izjemno ponosni nate in ti iskreno čestitamo.

Anji Drev pa iskreno čestitamo tudi iz našega uredništva!